Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft Sagt

Rohdes relativisme

Edith Thingstrup.
Edith Thingstrup.

Islamistisk terror har ramt Vesten. Det burde ikke komme som en overraskelse, al den stund islams hellige tekster rummer adskillige opfordringer til vold. Men politikeren Jens Rohde afviser enhver sammenkædning af vold, terror og islam. »Det er en fælde,« erklærer han i en kronik i Berlingske.

Paradoksalt nok bygger Rohdes argumentation på den modsatte påstand. Han mener nemlig, at alle krige er religionskrige i en eller anden forstand.

»Der findes religionshistorikere, som argumenterer for, at alle krige er hellige, hvad enten de er udkæmpet for nationen, friheden eller socialismen,« skriver Rohde. Alle krige er således hellige, men islam har intet med krig at gøre. Hvordan kan det hænge sammen? Rohdes ærinde er først og fremmest at relativere krigene og volden. Vi er alle lige gode om det. Vi skjuler vore objektive materielle interesser under en ideologisk overbygning. Sådan sagde også de klassiske marxister.

Før i tiden var Jens Rohde liberal dogmatiker. Nu er han radikal relativist. Men det er alt sammen blot en ideologisk overbygning oven på Rohdes objektive materielle interesse: At promovere sig selv.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.