Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft Sagt

Rød nostalgi

Ditlev Tamm: I et interview i anledning af udgivelsen af en biografi af Lenin, spørg forfatteren Kurt Jacobsen: »Hvad gør man som socialist i et land med 120 mio. bønder og en ganske lille arbejderklasse? Det er dæleme svært at svare på«.

Ditlev Tamm
Ditlev Tamm

Nu er det jo sådan, at ingen jo tvang Lenin til at besvare spørgsmålet, men at han valgte sin helt særegent brutale måde at besvare spørgsmålet, som muligt ikke uden videre var den ideelle løsning. Noget lignende gælder Maos optræden i Kina. Det var heller ikke let at stille noget op i 1949, men også her havde andre og måske bedre løsninger været tænkelige.
Alt det er ikke altid så behageligt at tænke på, og derfor er det sjovt at se, hvordan man griber sagen an i byen Zunyi, som oplevede en stjernestund under Maos lange march, som det sted, hvor Mao fik cementeret sin lederposition. I dag strømmer turisterne til, og en mand, der hedder Zhang har valgt at slå plat på historien med sin »Røde restaurant«. Det er, siger han, en »god forretningside«, og hermed sammenfatter han vel egentlig meget godt, hvad der er blevet tilbage af kommunismen. Spørgsmålet, om hvad man gør i dag som socialist er tilsyneladende blevet lettere at besvare. Man får en god »forretningside«.

Meget havde nok udviklet sig anderledes, hvis det også havde været tilladt i Sovjetunionen og Maos Kina.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.