Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft sagt

Rocker-Ole

Ulrik Høy Groft Sagt
Ulrik Høy Groft Sagt

»Ole sad på en knold og sang« hed et lille digt af Jeppe Aakjær, udgivet 1899 og sat i musik af Alfred Toft. Ole udvandrede, Aakjær blev hjemme og satte ham et minde. Hvad skete der siden med Ole? Vi ved det ikke, man må selv fabulere.

Vist er det, at fra 1860erne og frem til Første Verdenskrig udvandrede godt 200.000 danskere til USA, Canada og Argentina. Hvad blev der af Ole? Blev han rocker i Arizona? Butikstyv i Kansas City? Bandeleder ude på prærien? Tricktyv i New York? Hjemmerøver i Solvang med speciale i at slå ældre kvinder fordærvet? Blev han bedrager, falskmøntner, spritsmugler, knivstikker, drabsmand?

Vi ved det ikke. Hvad vi ved, er, at fattigfolk bliver nødt til at bryde loven. Det står i avisen. Det siger psykologer. Det har forskerne besluttet.

Ole? Vi vover et øje: Han var fattig som en kirkerotte uden at blive kriminel af den grund, ja, uden at blive kriminel asylsøger. Ole figurerer simpelthen ikke i nogen kriminalstatistik. Ja, undskyld, vi fabulerer, men er det lovligt?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.