Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft sagt

Ridefogederne

Peter Kurrild-Klitgaard
Peter Kurrild-Klitgaard

I 1970erne sad der i forskellige dele af den kommunistiske blok marxistiske planøkonomer, som med gammeldags regnemaskiner prøvede at kalkulere præcis, hvor mange Skodaer og Ladaer, der skulle produceres, og hvad de skulle koste i forhold til de sko, brød og skibe, der skulle fremstilles i andre dele af det forkvaklede system. Borgerne i de »demokratiske folkerepublikker« fra Kamtjatka til Østberlin var blot en slags stavnsbundne statister, der skulle lægge krop og arbejdskraft til at producere så meget som muligt – og derigennem holde hele cirkusset kørende.

Hvilket alt sammen bringer os til 2015 og børne-, undervisnings- og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby og beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen. De to stovte politikere fra Danmarks såkaldt Liberale Parti, Venstre, fortalte tirsdag, at færre danskere skal arbejde deltid og flere fuldtid. For de danske forældre »arbejder ikke særligt meget, når vi sammenligner med andre lande«, sagde beskæftigelsesministeren – der så ganske vist talte om dem på deltid snarere end danske lønmodtagerfamilier, som faktisk arbejder ganske meget. Men — og dette er ræsonnementet – hvis de på deltid arbejder noget mere, så kan andre jo passe deres børn og selv arbejde mere, og så kan de allesammen tjene mere, som så kan beskattes og dermed give flere penge i statskassen, således at Nørby og Larsen får nogle flere penge at dele ud.

Keine Hexerei. Forskellen på de kommunistiske kommissærer og Venstres ridefogeder er vist primært regnemaskinernes alder.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.