Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft sagt

Religionshistorikerens selvhad

Claes Kastholm Hansen
Claes Kastholm Hansen

Religionshistorikeren Mikael Rothstein er ansat på Syddansk Universitet til at forske i religioner, men som enhver kan se af hans hyppige indlæg i navnlig Politiken, hader han religioner. Det sortner næppe af had for en arkæologs øjne, når han ser en flintøkse. En retshistoriker får næppe et apoplektisk anfald af raseri, hver gang han læser citatet fra Jyske Lovs fortale, som står skrevet over byretten i København. En matematiker har næppe viet sit liv til at indsamle og brænde alle verdens logaritmetabeller. Men Mikael Rothstein bekæmper religion, især kristendommen, med en intensitet, så det længe har stået som en gåde, hvorfor han ikke bare siger sin stilling op og skaber sig en karriere som fluesmækker-sælger. Men nu er gåden løst. I Politiken kritiserer han et værk – »50 ideer der ændrede verden«, redigeret af idéhistorikeren Hans-Jørgen Schanz – for, at det altovervejende skildrer verden ud fra Vestens tanketraditioner og således »er en bog om os selv, til os selv«. Ja, hvem skulle den ellers være til? Australiens aboriginals? Og hvorfor skulle den ikke være domineret af vestlige ideer, når verden er det? Rothstein lider simpelthen af had til sig selv og sin kultur. Derfor er han tvangsneurotisk bundet til hele tiden at bekæmpe den.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.