Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft Sagt

Pumpevirksomhed

Edith Thingstrup: Enhedslistens rådgiver Pelle Dragsted er vred på industrivirksomheden Danfoss. »Skal Danfoss true velfærden i sænk?« spørger Dragsted i en kronik i Politiken. Han kritiserer Danfoss for meldingen om, at Danmark har nået grænsen for skatter og afgifter.

Edith Thingstrup
Edith Thingstrup

»Udmeldingerne virker temmelig bizarre,« fastslår Dragsted. »Danfoss havde sidste år et overskud på 4,2 milliarder kroner.« Og dermed er diskussionen lukket. Falder det mon Dragsted ind, at en stor del af de penge kunne være tjent udenfor Danmark? At det ikke er de danske aktiviteter, der giver overskud? Naturligvis ikke. Verden udenfor Danmark eksisterer kun som en abstraktion.

Selve begrebet virksomhed er også en abstraktion set fra Enhedslistens perspektiv. Virksomhed, det er noget, alle kan bedrive, mener Pelle Dragsted. Og han slår til lyd for flere offentlige virksomheder. »Hvis det offentlige kan drive et højt specialiseret sundhedsvæsen, som er et af de mest effektive og bedst drevne i verden. Drive læreanstalter med hundredvis af ansatte og tusindvis af elever. Hvis offentligt ejede selskaber kan stå for busdrift, renovation, sanitet og ældrepleje, hvorfor skulle det offentlige så ikke kunne stå for en effektiv produktion af vandpumper, medicin eller fødevareforarbejdning?« Kendere af den sammenbrudte sovjetøkonomi vil måske anse det for at være et mindre godt spørgsmål.

Offentlige virksomheder kan alt muligt, ikke mindst når konkurrencen mangler. Men Dragsted ser da rigtigt på et enkelt område, nemlig pumpevirksomhed. Her har staten ypperlige forudsætninger for at være med. Den danske stat driver i forvejen en af verdens mest effektive pumpevirksomheder. Den pumper milliarder op af skatteborgerens lommer. Uden nødvendigvis at yde noget til gengæld. Det kunne private firmaer ikke slippe godt fra.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.