Du er logget ind

Din profil kan bruges på berlingske.dk, business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft sagt

Overflødigt sprognævn

Claes Kastholm Hansen: I forbindelse med udgivelsen af den nye udgave af Retskrivningsordbogen sagde den hovedansvarlige, direktør for Dansk Sprognævn Sabine Kirchmeier-Andersen, til Berlingske, at Retskrivningsordbogen skal afspejle tidens sprogbrug: »Man kan sige, at det er danskerne, der bestemmer …«.

Claes Kastholm Hansen
Claes Kastholm Hansen

Men intet kan være mere forkert. Det er ikke »danskerne«, der bestemmer, men det er – ifølge Dansk Sprognævns praksis – de danskere, som befinder sig på det laveste sproglige niveau og promenerer den største uvidenhed, der bestemmer. F.eks. er den også på det sproglige område skandaløst uvidende Helle Thorning-Schmidt, som tror, at »forfordele« betyder »begunstige«, blevet sidestillet med Groft sagt, der ved, at »forfordele« betyder det modsatte, og snart vil sidstnævnte betydning blive forfordelt i forhold til førstnævnte. Med sin nonne-agtige berøringsangst over for normgivning forstærker Dansk Sprognævn den almene kulturkrise, der bl.a. viser sig ved, at hvor kulturen igennem årtusinder er blevet formet gennem normer og indsigt, der bevæger sig ovenfra og ned, så bliver kulturen i dag formet af normer og uvidenhed, der bevæger sig nedefra op. Men den udvikling behøver ikke assistance fra Dansk Sprognævn, som følgelig er overflødigt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.