Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft Sagt

Mordors arkitekt

Det er så småt ved at gå op for folk på venstrefløjen, at endnu en af deres yndlingsautoriteter var totalitarist. Arkitekten Le Corbusier beskrives i nye biografier som både nazisympatisør, antisemit og fascist. Skønne sager, og mens det sikkert ikke vil skorte på forklaringer, der skal frikende mandens levned som helt upåvirket af hans politiske observans, kan vi andre tænke vores.

Om denne Corbusier, der betegnede sine idealbygninger som »hus-maskiner«. Endeløse mængder beton, stablet op i skræmmende højde midt på døde, barberede græsplæner, der inviterer til uhygge på en mørk aften. Mennesker bunket sammen vertikalt, for at »rengøre og udrense« de ineffektive og snavsede, gamle byer. Faktisk ønskede han at rydde hele indre Paris og i stedet plastre byen til med sine Mordor-agtige boligtårne, i geometrisk stringente mønstre. Yndigt havde det været – som én stor, rar Gelleruppark.

Jaja, Corbusier-fans, bliv I blot ved med at fortælle jer selv, at hans værker var helt uden fascistiske træk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.