Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft sagt

Livets mål

Claes Kastholm Hansen
Claes Kastholm Hansen

I anledning af 75-året for 9. april 1940 skriver samarbejdspolitikkens besynger, chefredaktør Bo Lidegaard, en leder i Politiken, hvori han konkluderer:
»Iveren efter at dømme fortiden er ikke udtryk for, at vi er blevet klogere. Tværtimod. Den afspejler, at vi er ved at glemme, hvad det var, der skete i dag for 75 år siden«.
Smart formulering. Der er bare en lille detalje, som Lide-
gaard glemmer: Den kritik af den defaitistiske danske forsvarspolitik og den æreløse kapitulation 9. april samt regeringens efterfølgende samarbejde med nazi-Tyskland, der bl.a. via fødevareeksporten bidrog til at forlænge krigen, er overhovedet ikke ny. Hvis det var en kritik, som en eftertid med sit på det tørre selv havde opfundet, kunne Lidegaard have ret. Men nøjagtig den samme kritik blev formuleret i 1930erne af A.P. Møller, de Konservative m.fl. og under krigen af modstandsbevægelsen og de brede kredse, der bakkede den op.
Groft sagt forstår imidlertid godt, at hvis man ser det som livets højeste mål at hytte sit skind, så må man mene som Bo Lidegaard.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.