Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft sagt

Kvotedemokrati

Peter Kurrild-Klitgaard
Peter Kurrild-Klitgaard

Debattøren Jon Stephensen demonstrerede i en klumme forleden endnu engang, at der nogle gange er en grund til, at det ledige standpunkt er ledigt. Manden, der selv har talt varmt imod briternes Brexit, argumenterede for, at yngre vælgere burde have 50 pct. mere stemmevægt end ældre – illustreret med at havde det kun været de yngre britiske vælgere, der havde haft stemmeret, ja, så var det blevet »remain« snarere end »leave«.

Hvad Stephensen naturligvis ikke bemærkede var, at der også var en stærk sammenhæng mellem alder og valgdeltagelse. Den suverænt laveste valgdeltagelse var blandt vælgerne under 35 år (kun ca. 32-36 pct.), mens den var det dobbelte blandt dem over 50 år.

Så havde de yngre bare gidet at stemme lige så meget som resten, kunne de måske have fået et »remain« – men det gjorde de så ikke. Som man siger: »You schnooze, you lose«. Men Stephensen går altså i praksis ind for, at valgdeltagelsen skal ned, og at man skal gøre det sværere for folk, hvis synspunkter han er uenig i, at få lov til at stemme. Den slags har man vistnok en betegnelse for, men selv i Groft sagt prøver vi så vidt muligt at undgå injuriesager.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.