Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft Sagt

Kolonien Grønland

Det er blevet chikt blandt progressive historikere at genopfinde Grønland som en tidligere dansk koloni. Både Politikens chefredaktør Bo Lidegaard og historikeren Thorkild Kjærgaard har sagligt afvist denne postmoderne kolonifascination. To adjunkter, der gerne vil fremme karrieren, har taget til genmæle. De kan fastslå, at man i 1930erne opfattede Grønland som en koloni, for det sagde Stauning, og derfor er det et faktum.

Ordet »koloni« er blevet et nyt bandeord. Man bryder sig heller ikke om kolonihaver eller kolonialhandler, Zulu, jødekager, Cirkel Kaffe, vaniljesukker med en araber på, alt imens der råbes et kulturberigende Heil Hitler på Rådhuspladsen i København, men det er ok.

Britisk Indien var ikke en koloni, Australien var det i begyndelsen. Bergenskompagniet oprettede sandt nok en koloni på Håbets Ø i 1728, men den slags usexede tekniske nuancer fremmer ikke universitetskarrieren. Kolonialisme er noget med undertrykkelse at gøre. Husk det nu. Det er ondskab.

Hvorfor denne genopfindelse af kolonialismen? De vil så gerne, at vi dansk-norske var onde, og at vi er det endnu. Og budskabet er, at Hans Egede og hans kone og børn og tusinder af danskere skulle være blevet hjemme. Det gælder også Dronningen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.