Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft sagt

Købmandsmentalitet

BMINTERN - Hans Hauge
BMINTERN - Hans Hauge

Videnskabsmænd har mange begreber, hvormed de beskriver virkeligheden. Tag nu en »migrationsforsker«, Martin Lemberg-Pedersen. Med udsigt til Limfjordens vande sidder han og laver Global Refugee Studies oppe i Aalborg. Pedersens far var nok ikke Sparkøbmand eller grisehandler. Pedersen har nemlig et analytisk redskab, som han kalder »købmandsmentalitet«, »købmandsånd« og endnu værre »studehandel«. Det bruger han i forbindelse med, at Somalia kræver en somalier udleveret. Kulturhistorisk set blev udtrykket brugt af tyskerne om de forhadte englændere under Første Verdenskrig. Englændere havde købmandsmentalitet, men i dag præger den både danskere og europæere. Den har endog smittet af på Somalia. Og derfor er Pedersen meget bekymret. Vi går ud fra, at migrationsforsker Pedersen handler i SuperBrugsen i Vejgaard, når han cykler hjem til Hasseris fra sit kontor på AUC.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.