Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft sagt

»Jeg tænker«

Professor Peter Nedergaard til Groft sagt
Professor Peter Nedergaard til Groft sagt

»Jeg tænker – altså er jeg,« sagde René Descartes. Og det er da udmærket. I de senere år har udtrykket »jeg tænker« imidlertid bredt sig med epidemisk hastighed ind i alle afkroge af det danske sprog. Her har det erstattet ord som »jeg foreslår«, »jeg synes«, »jeg postulerer« og »jeg mener«. Årsagen til denne ændring er nok, at »jeg tænker« lyder mindre skarpt og forpligtende, og alting skal jo være så »rundt« og »ukantet« i den danske sprogdragt nu om dage. Groft sagt er imidlertid en hund efter sproglig præcision. Vi foreslår (»tænker«) derfor, at alle gode kræfter gør noget for at vaccinere danskerne mod »jeg tænker«-epidemien. Vi udelukker ikke på forhånd noget uanset, om det er kulturministeren, Sprognævnet eller DR, som skal tage affære.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.