Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft sagt

Ingen stammer

»Er det nu nedsættende at sige stammesamfund? Politiken har spurgt tre antropologer eller etnologer, som de hedder i København. De er enige om, at man ikke skal sige »stamme«. Ordet er opfundet af kolonimagterne, siger en professor.

Hvis man har historisk bevidsthed, vil man ikke bruge ordet. Stammer reducerer folk til grupper, og det må man heller ikke. Nej, siger en lektor: man skal sige »identitet«. Ok. Sikke et fremskridt.

Politiken har ansat en ti« at finde fejl i det, der bliver skrevet, men han opdager nok ikke de tre forskeres. Groft sagt kan diskret henvise til Fr. Hammerichs »Den slesvigske Treaarskrig« fra 1852.

Deri skriver han, at det danske monarki består at ”ikke mindre end fem forskellige Hovedstammer, Danske, Tydske, Islændere, Negere og Grønlændere«. Hvordan var det nu med os, der manglede historisk bevidsthed?

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.