Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft sagt

Hvem byggede USA?

De hvide har bygget USA. Det mener folketingsmedlem Kenneth Kristensen Berth fra Dansk Folkeparti.

»Andelen af hvide, altså angelsaksere, i USA har altid været meget høj,« erklærede DFeren i Debatten på DR2. Var tyskere, irere, polakker, italienere og jøder ikke også med? Var der ikke også franskmænd, skandinaver – og du almægtige – ligefrem slaver fra Afrika?

Kenneth Kristensen Berths interesse for hvidhed kan jo skyldes, at han selv er en smule bleg. Men måske skulle han alligevel overveje, om USAs storhed skyldes landets liberale politiske institutioner frem for dets etniciteter? Og USAs racer? Man må være lidt galt afmarcheret for at tildele dem en rolle.

Som reaktion på ovenstående 'Groft sagt' har redaktioonen modtaget følgende læserbrev:

Rystende at beskylde mig for racisme
Forleden deltog jeg i Debatten på DR2 og redegjorde for årsagerne til, at USA er blevet det land, vi kender i dag. Nu følger Edith Thingstrup, der som bekendt nærer et patologisk had til Dansk Folkeparti, op herpå i sin »Groft sagt« 23. januar, hvor hun insinuerer, at det forhold, at jeg påpegede, at andelen af hvide angel-saksere (såkaldte WASPs) historisk altid har været høj i USA skulle være udtryk for, at jeg har en interesse i »hvidhed«.
Faktum er, at det amerikanske samfund er formet af de værdier, normer og den politiske kultur, som angel-saksiske protestanter tog med sig til USA. Hvis man skulle være i tvivl om, hvilke de er, kan man jo starte hos Max Weber.
Det er i øvrigt ubestridt i den seriøse historiske forskning, at det forholder sig sådan. Edith Thingstrup har næppe set Debatten for så ville hun have erfaret, at hendes partifælle Mads Fuglede gav mig fuldstændig ret i mine betragtninger om »hvidhed«. Men måske mener Edith Thingstrup også, at Mads Fuglede er racist?
Faktum er, at Edith Thingstrup enten er uvidende om amerikansk historie eller decideret uvederhæftig. Uanset hvad, er det for en dame, der betragter sig selv som belæst og beleven, uantageligt, og jeg forventer naturligvis en undskyldning fra hende. Kenneth Kristensen Berth, MF (DF), EU-ordfører og næstfmd. f. Europaudvalget

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.