Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft sagt

Fjernelse af fortiden

BMINTERN - Hans Hauge
BMINTERN - Hans Hauge

Som bekendt er magthaverne i Sydstaterne i gang med at fjerne spor af historien. Mindesteder skal væk. Historien skal glemmes. Det hedder modernisme. Det, synes de fleste, er en god idé. Det er en ny form for bogbrænding. I april besluttede de i Charlottesville at ødelægge en rytterstatue fra 1924 med general Robert E. Lee. Det er en generel tendens, at man udvisker fortidens spor, fordi de i fortiden var onde, mens vi i nutiden, som alle ved, er gode. I Tyskland fjerner de gadenavne med de onde: Richard Wagner og Richard Strauss. En dag vil verden stå ren og renset for alle onde minder. Helt og aldeles historieløs. Hvornår mon vi fjerner Tordenskiold? Han sejlede på slaveskibe. Skal Odd Fellow Palæet ikke væk? Det hed Schimmelmanns Palæ, og ham Schimmelmann var en ond slaveejer. Havde Holberg ikke aktier i trekantshandlen? Eller tænk på Peer Gynt. Han havde slaver. Heldigvis er to af de nævnte nordmænd, Schimmelmann var tysker, og Peer Gynt findes ikke.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.