Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft sagt

En sand sprogfilosof

Hans Hauge
Hans Hauge

Enhedslistens Christian Juhl er lidt af en sprogfilosof. Nu skal De høre Juhls teori om »det danske sprog«. Det er godt til at »formidle« Juhls »ideer og følelser« på. Han formidler sine ideer og følelser om det i Politiken på dansk. Deri formidler han den ide, at »dansk er ikke bedre end andre sprog.« Det hedder strukturalisme, men det ved Juhl nok godt. Nu viser det sig, at Juhl taler flere sprog, og hvilke sprog er det mon? Ikke nok med det. Han bruger disse andre sprog, som »genvej« til andres kultur. Mon ikke han med genvej mener, at hvis du f.eks. ikke forstår russisk, hvad han som gammel kommunist sikkert gør, da er der ingen genveje til andres kulturer. Kultur og sprog hører altså sammen. Alle sprog er lige gode. Det er Juhls tese. Men hvem mener, at det ikke er tilfældet? Det gør de nationalkonservative. Det er den slags, der kan finde på noget så latterligt som at synge »du danske sprog, du er min moders stemme« eller endnu værre: »Modersmål er vort hjertesprog, kun løs er al fremmed tale.« Nej, så hellere lidt Røde Mor, tænker Juhl, for røde sange er altså bedre til at formidle ideer og tanker end nationalkonservative sange. Ikke alt er lige godt. Juhl er jo ikke relativist, vel?

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.