Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft sagt

Det pokkers folk

Peter Kurrild-Klitgaard
Peter Kurrild-Klitgaard

Forleden var Danmarks EU-kommissær, Margrethe Vestager (R) i Deadline for at fortælle om, hvor ked af Brexit, hun var. »Jeg synes, det er et grundskud mod det, jeg i hele mit voksenliv har oplevet som den måde, vi skulle være sammen i verden på.« Hvis der blandt de gymnasiale klicheer overhovedet er en mening med udsagnet, er det svært at forstå anderledes, end at man ikke skal lade vælgerne stemme om den slags ting, og hvis man gør, skal de i hvert fald vælge rigtigt.

Hvad det så end er – for lad os se engang: Vestager begyndte sit »voksenliv« i 1986, samme år som danskerne ved en folkeafstemning stemte ja til det daværende EFs indre marked – med radikal modstand. Partiet ville (ligesom briterne i dag) gerne have frihandel, men (ligesom briterne i dag) ikke den politiske overbygning. Siden dengang har Vestager været aktiv i sit parti – og da blev der afholdt en lang række danske EU-folkeafstemninger, altid med radikal medvirken. Læg dertil, at partiets eget program for en ny grundlov insisterer på øget brug af folkeafstemninger.

Så selv når vi frasorterer »sammen i verden«, »grundskud« og »hele voksenliv«, er det for Deres Groft sagt svært at forstå EU-kommissærens udsagn som andet end, at hun nu mener noget andet end, hvad hendes parti plejede at mene, og at vælgerne skal gøre, som de får besked på. Intet er forandret.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.