Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft sagt

Det danske sprog

En Danmarkskanon skal sætte ord på værdier. Det var overskriften i DR2s indslag om Danmarkskanonen. Mon DR forestiller sig, at der er en masse »værdier«, der render rundt i verden, og så har vi nogle danske ord, som vi kan indfange dem med? Sådan ligesom man sætter etiketter på flasker? I studiet var Jens Chr. Grøndahl, som er kommet med sit bud på det danske, der ikke må have noget med det nationale at gøre. Det danske er det danske sprog. Det er jo ren H.C. Andersen.

Grøndahl har den idé, at en Danmarkskanon kan »åbne« og ikke »lukke«, for rundt om i EU er de ved at lukke. Det må vi ikke. Vi skal inkludere alle – på nær nationalister naturligvis. Nationalismen, der er ond, har skabt det danske sprog, og det er godt. Nationalsprog har vi for at holde da andre ude. Hvis vi skal inkludere, skal vi da tale engelsk. Hvis Grøndahl vidste, hvad han talte om, skulle han kalde engelsk for en dansk værdi: Danglish. For hvis ligestilling, som vi ikke har, er en dansk værdi, hvorfor kan engelsk så ikke være det?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.