Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft Sagt

Dansk statslig humor

Claes Kastholm Hansen: I Berlingskes »dagens brev«, onsdag, beskriver Svend Boelsmand, Frederiksberg C, hvad han er stødt på under studiet af betingelserne for udsættelse af folkepensionen: »et hurlumhej af regler og satser, som jeg ikke tøver med at kalde en snedig blanding af tyveri og bondefangeri«. Helt rigtigt opfattet.

Claes Kastholm Hansen
Claes Kastholm Hansen

Men under sin gennemgang af reglerne har hr. Boelsmand glemt noget, nemlig det ekstra raffinement, der skjuler sig i reglen om, at hvis du tjener over 291.200 kr. - spørg ikke, hvem der har fundet på de 200 kr. - så bliver folkepensionens grundbeløb nedsat med 30 kr. pr. 100, uanset at du som ridderen i Ingmar Bergmans »Det syvende segl« har spillet skak med staten om døden, dvs. har udskudt pensionsudbetalingen. Hvis du tjener 400.000 eller mere, kan du godt skyde en hvid pind efter at få en øre fra staten, skønt du sandsynligvis har betalt kæmpe skatter i måske 40 - 50 år.

Fænomenet kaldes på dansk social udligning og lovsynges under mottoet: de bredeste skuldre skal bære de tungeste byrder. Heraf kan udledes, at den mest udlignende er den, der holder op med at arbejde så tidligt som muligt, sparer så lidt som muligt sammen og lever så længe som muligt. Vedkommende vil erholde fuldt grundbeløb, fuldt pensionstillæg og en hel kurv fuld af tilskud til dette og hint, således at personen formentlig kommer op på en netto-livsløn, der langt overgår hr. Boelsmands og andre flittige borgeres. Ingen bør derfor undre sig over, at danskere ikke bliver længere end højst nødvendigt på arbejdsmarkedet. Det er nemlig den sikre vej til store økonomiske tab. Blot ét blandt mange eksempler på dansk statslig humor.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.