Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft sagt

Alternative fakta

Hans Hauge
Hans Hauge

»Få ting har skabt mere ulykke end nationalstaten,« påstår Politikens Marcus Rubin. Alternativt faktum nr. 1. Og hvad mon de andre »få ting« er, der har skabt større ulykker? Alternativt faktum nr. 2 lyder: »Der var engang for ikke så længe siden, hvor verden var åben«. Hvornår mon verden var åben? Jo, da Obama var præsident (og Løkke statsminister). Med tusinder af droneangreb? Med voldsomme raceoptøjer? Alternativt faktum nr. 3: »Nationalromantikken har kronede dage«. Den havde, da Ingemann skrev romaner, og folkestyret blev indført. Og det var en stor ulykke, synes Rubin. Men i dag? Nonsens. Alternativt faktum nr. 4: »Troen på stammen« har ført til »katastrofale krige«. Hvilke? Der var fred i nationalismens Europa fra 1871 til 1914, og hvilke krige har de nordiske stammer udkæmpet efter 1814? Og hvad er Rubins alternative løsning? Samarbejde på tværs af grænser. Hvor genialt. Men hvorfor skal der være grænser, når der ikke skal være nationer?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.