Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Zuma skal betale millioner tilbage til statskassen

Et signal til alle korruptionsanklagede i Sydafrika, at selv præsidenten står til regnskab, siger opposition.

Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, skal betale et stort beløb tilbage, som han blandt andet har brugt på et amfiteater, et besøgscenter og en swimmingpool ved sit hjem. Reuters/Rogan Ward
Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, skal betale et stort beløb tilbage, som han blandt andet har brugt på et amfiteater, et besøgscenter og en swimmingpool ved sit hjem. Reuters/Rogan Ward

Johannesburg. Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, må tilbagebetale et beløb svarende til knap 3,5 millioner kroner, som han har brugt til at renovere sin egen bolig.

Det har finansministeriet afgjort, efter den sydafrikanske forfatningsdomstol tidligere på året slog fast, at Zumas istandsættelse var ulovligt.

Præsidenten har lov at bruge et beløb på at styrke sikkerheden i sit hjem, men domstolen mener, at en swimmingpool, et amfiteater, en hønsegård, et besøgscenter og en indhegning til kvæg ikke tæller som nødvendige sikkerhedsforanstaltninger.

Oppositionspartiet Demokratisk Alliance har regnet sig frem til, at Zumas store indkøb reelt har været dyrere, end finansministeriet har regnet sig frem til.

Partiet mener, at Zuma skylder statskassen op mod 23 millioner kroner, som han uretmæssigt har brugt af skatteydernes penge.

Men i partiet er der tilfredshed med afgørelsen der fastslår, at Zuma har forbrudt sig mod loven. Det giver yderligere ridser i lakken hos præsidenten, der har været gennem en række skandalesager alene i de seneste måneder.

- Præsidenten bør tilbagebetale 100 procent af de ikke-sikkerhedsrelaterede opgraderinger, siger en talsmand for Demokratisk Alliance.

- Finansministeriets rapport sender et klart signal til dem, der er involveret i korruption, særligt dem i ANC (Zumas regeringsparti, red.), at man bliver stillet til ansvar for sine handlinger, også selv om man er præsident, siger talsmanden, Mabine Seabe.

Der var ikke umiddelbart nogen kommentar fra præsidentens kontor om størrelsen på det beløb, Zuma skal betale tilbage. Beløbet skal nu vurderes af forfatningsdomstolen.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.