Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Zuckerberg påtager sig ansvaret for Facebook-skandale

Facebookchef undskylder i erklæring og siger, at selskabet ikke gjorde nok for at forhindre misbrug af data.

ARKIVFOTO
ARKIVFOTO

Facebooks stifter og topchef, Mark Zuckerberg, påtager sig i den skriftlige erklæring, der danner grundlag for hans vidneudsagn de kommende dage i Kongressen, ansvaret for misbrug af brugernes data.

»Det står klart nu, at vi ikke gjorde nok for at forhindre, at disse værktøjer blev brugt til skade.«

»Det var min fejl, og jeg undskylder. Jeg startede Facebook, jeg leder det, og jeg er ansvarlig for, hvad der sker, står der i erklæringen.«

Den er offentliggjort, inden Zuckerberg tirsdag vidner for Senatet og onsdag for Repræsentanternes Hus om selskabets rolle i en skandale, der handler om databeskyttelse.

»Vi så ikke bredt nok på vores ansvar, og det var en stor fejltagelse«, lyder det videre i erklæringen.

Det fremgår også, at Facebooks store investeringer i sikkerhed vil påvirke selskabets rentabilitet fremadrettet.

Det sociale medie er kommet i noget af et stormvejr.

For nylig blev det afsløret, at det er lykkedes analyseselskabet Cambridge Analytica at få adgang til data fra 87 millioner facebookprofiler på det sociale medie.

De mange data er ifølge en tidligere ansat, Christopher Wylie, blevet brugt til at påvirke amerikanske vælgere, der skulle stemme ved præsidentvalget i 2016.

Mandag får de berørte en besked, hvis deres data er blevet delt med analyseselskabet.

Det var den britiske psykolog og dataforsker Aleksandr Kogan, der i 2014 brugte det sociale medie til at indsamle data om folks personlighedstyper.

Han er tilknyttet universitetet i Cambridge, men appen "thisisyourdigitallife" blev lavet af hans egen virksomhed.

270.000 Facebook-brugere, der hovedsageligt er fra USA, deltog i quizzen. Ifølge Facebook har syv danskere har selv downloadet appen. Når antallet af berørte løber op i millioner, skyldes det, at også data fra de pågældendes venner på Facebook er blevet delt.

Mark Zuckerberg har allerede tidligere erkendt, at Facebook har begået fejl i sagen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.