Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Yemens præsident går af og efterlader et land i kaos

Både præsident, premierminister og regering har torsdag trukket sig fra magten i Yemen. Det efterlader landet i et kaos, der lader Houthi-krigere og terrorister husere.

Yemens præsident Abd-Rabbu Mansour Hadi har torsdag taget konsekvensen af flere måneders intens uro og angreb på præsidentpaladset og er trådt af. Dermed efterlader han det kriseramte land i et endnu dybere kaos, skriver Reuters.

Hadi, der selv er en tidligere general, beskylder de såkaldte Houthi-krigere for at ødelægge hans forsøg på at bringe stabilitet til Yemen efter år med blodige kampe mellem forskellige grupperinger.

Sikkerhedssituationen i Yemens hovedstad, Sanaa, er blevet drastisk forværret i denne uge. Tirsdag blev præsidentens bolig og præsidentpaladset i Sanaa angrebet af Houthi-krigerne.

Sikkerhedsvagter overgav paladset til de væbnede oprørere, der tilhører landets shiamuslimske zaidi-mindretal.

Oprørernes leder, Abdel-Malek al-Houthi, advarede derefter præsidenten om, at han er nødt til at implementere en aftale om magtdeling, der blev forhandlet, da oprørerne rykkede massivt ind i hovedstaden i september.

Som konsekvens af den forværrede situation i landet har USA trukket flere medarbejdere ud af den amerikanske ambassade i Sanaa, skriver Reuters.

Ambassaden lukker dog ikke helt, da den er vigtig for amerikanernes anti-terror-samarbejde med Yemens sikkerhedsstyrker i kampen mod al-Qaeda, der er stærkt rodfæstet i det uroplagede land.

Tidligere torsdag afleverede premierminister Khaled Bahah et brev til præsidenten, hvori der stod, at han og regeringen ønsker at »distancere sig fra det destruktive politiske kaos, der hverken er baseret på lov eller logiske systemer.«

Formanden for parlamentet bliver ifølge landets forfatning midlertidigt statsoverhoved. Torsdag har bevæbnede Houthi-krigere taget opstilling omkring parlamentet. Houthi-bevægelsen har ikke nogen officiel reaktion på præsidenten og regeringens tilbagetrækning, skriver Reuters.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.