Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Yemens hovedstad rystet af kupforsøg

Både premierministerens bilkortege og præsidentpaladset i Yemen er blevet angrebet af oprørere.

YEMEN: Yemens hovedstad, Sanaa, genlød mandag af skud og granateksplosioner, da oprørere gik til angreb på præsidentpaladset. Landets informationsminister, Nadia al-Saqqaf, betegner angrebet som et kupforsøg, skriver BBC.

Paladset blev forsvaret af en særlig militærenhed, og en person blev ifølge ministeren dræbt.

Nadia al-Saqqaf fortæller desuden ifølge BBC, at det statsdrevne TV og det officielle nyhedsbureau Saba også blev besat af oprørere.

Angrebene i hovedstaden skete samtidig med, at oprørere fra Yemens shiamuslimske mindretal mandag formiddag forsøgte at dræbe landets premierminister, Khaled Bahah, da de beskød hans bilkortege i forbindelse med, at han forlod et møde i præsidentpaladset.

Samtidig med attentatet var der voldsomme skudvekslinger mellem oprørere og regeringsstyrker flere steder i den centrale del af Sanaa.

Reuters rapporterer, at Khaled Bahah slap uskadt fra attentatforsøget, der blev begået af houthi-krigere, som tilhører landets shiamuslimske zaidi-mindretal.

Houthi-krigerne har siden september haft kontrol med hovedparten af Yemens hovedstad, og mandag udkæmpede de ifølge Reuters artilleri- og skuddueller med regeringsstyrker tæt på præsident Abd-Rabbu Mansour Hadis palads.

Godt tilskyndet af Iran har zaidierne krævet og har fået større indflydelse i landets parlament, men er ikke tilfredse med magtfordelingen i det ellers overvejende sunnimuslimske land.

En del af den politiske aftale var, at de shiamuslimske houthi-krigere skulle forlade hovedstaden. Det er ikke sket, og oprørerne har etableret sig ved checkpoints og egne bevogtede bebyggelser, hvor der også blev kæmpet mandag.

Yemen er dybt splittet i stammeopgør, hvilket har medført, at al-Qaedas afdeling på Den Arabiske Halvø har fundet et solidt fodfæste i landets sydlige del. Der var desuden Yemen-grenen af al-Qaeda, som de to Kouachi-brødre, der begik massakren på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris i forrige uge, havde tæt kontakt med.

Kampene i Sanaa begyndte fra morgenstunden, men sent på eftermiddagen blev der ifølge oprørerne indgået en våbenhvile.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.