Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ydmygende grusomheder er rituel del af borgerkrig i Sydsudan

En ny FN-rapport om brud på menneskerettigheder i Sydsudan vidner om gruppevoldtægter og henrettelser.

Kommissionens rapporter forelægges FN og skal udgøre dokumentation i et eventuelt retligt efterspil efter borgerkrigen.
Kommissionens rapporter forelægges FN og skal udgøre dokumentation i et eventuelt retligt efterspil efter borgerkrigen.

En ny rapport om brud på menneskerettighederne i Sydsudan har forfærdet medlemmer af den FN-kommission, der står bag rapporten.

»Jeg havde ikke forventet at blive konfronteret med så meget rituel ydmygelse og nedbrydning, som der udføres af forskellige årsager.«

»Lidelserne og grusomheden er værre end nogen kunne have forestillet sig,« siger Andrew Clapham, der er medlem af kommissionen og juraprofessor.

FN nedsatte i 2016 en særlig kommission, der skal dokumentere brud på menneskerettighederne i den nu fem år lange borgerkrig i Sydsudan.

Kommissionens rapporter forelægges FN og skal udgøre dokumentation i et eventuelt retligt efterspil efter borgerkrigen.

I den nyeste rapport, der fremlægges for FN i marts, kan man læse, at der er "betragtelige beviser" mod både præsident Salva Kiirs regeringsstyrker og mod de mange militante oprørsledere i landet, der "måske bærer individuelt ansvar for krigsforbrydelser".

Der er vidnebeskrivelser af adskillige gruppevoldtægter, kastrationer, vold mod etniske grupper og anden mishandling i rapporten.

Blandt de forfærdende fortællinger kan man læse om en sydsudansk mand, der kom hjem fra tjeneste hos regeringsstyrker for at finde sin familie mishandlet.

Hans mor var blevet bagbundet og havde fået stukket sine øjne ud med et spyd, da hun forsøgte at redde hans 17-årige søster fra at blive gruppevoldtaget.

Det lykkedes ikke, og den 17-årige pige var blevet voldtaget af 17 soldater. Hans far var blevet halshugget.

Historien er blot én blandt mange beretninger, der findes i rapporten.

I en anden beretning kan man læse, at en sydsudansk kvinde har fortalt, at hendes 12-årige søn blev tvunget til at have sex med sin bedstemor, hvis han ville beholde sit liv.

I alt udgør rapporten 230 vidneforklaringer og andet materiale.

Regeringen i Sydsudan har ikke ville kommentere rapporten.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.