Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Yderligere ni meldes dræbt under uro i Iran

I alt er mindst 20 blevet dræbt under sammenstød mellem demonstranter og sikkerhedsstyrker i iranske byer.

Arkivfoto. Det iranske parlament.
Arkivfoto. Det iranske parlament.

Over 450 mennesker er anholdt i Teheran i de seneste tre dage.

»200 blev anholdt lørdag, og 150 blev anholdt søndag. Dertil komme omkring 100 mandag,« siger embedsmanden Ali-Asghar Naserbakht fra bystyret i Teheran til nyhedsbureauet Ilna.

Et ukendt antal mennesker er anholdt i andre byer.

Yderligere ni er dræbt under demonstrationer i Iran natten til tirsdag, oplyser det statslige tv i Teheran.

Nogle af de dræbte demonstranter forsøgte ifølge myndighederne at storme en politistation for at stjæle våben.

Demonstrationerne er de største i Iran siden det omstridte præsidentvalg i 2009. I alt er mindst 20 blevet dræbt.

Protesterne begyndte torsdag i Mashhad og var rettet mod Irans svage økonomi og bratte stigninger i priserne på fødevarer.

Urolighederne spredte sig derefter til flere andre byer, hvor demonstranter råbte slagord vendt mod både regeringen og landets øverste leder, ayatollah Ali Khamenei.

Det statslige tv meldte seks demonstranter dræbt under et angreb natten til tirsdag mod en politistation i byen Qahdarijan. Sammenstødene begyndte, fordi demonstranterne forsøgte at stjæle skydevåben fra politistationen.

Det statslige tv har også meldt en 11-årig dreng og en 20-årig mand dræbt i byen Khomeinishahr, mens et medlem af Irans halvmilitære Revolutionsgarde er blevet meldt dræbt i Najafabad.

De blev angiveligt alle tre dræbt af jagtgeværer, som er almindeligt udbredt i Irans provinser.

Præsident Hassan Rouhani har erkendt, at der er problemer med økonomien, men han siger, at regeringen vil slå hårdt ned på alle, der bryder loven.

»Regeringen vil ikke vise nogen tolerance over for dem, der ødelægger offentlig ejendom, forbryder sig mod offentlig orden og skaber uro i samfundet,« sagde han søndag.

Tv-stationer har også vist billeder af private banker, der har været udsat for hærværk, af biler, der er væltet, ligesom en brandbil skal være stukket i brand.

EU opfordrer indtrængende Iran til at værne om alle borgeres ret til at demonstrere.

/ritzau/AP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.