Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

WWF: Halvdelen af verdens uvurderlige naturarv er i fare

Der gøres ikke nok for at beskytte steder som Grand Canyon og Galapagosøerne, mener Verdensnaturfonden.

En lama betragter inkaruinerne Machu Picchu i Peru, som er en del af den uvurderlige verdensarv, der er truet som følge af eksempelvis ulovlig skovhugst, minedrift og olieudvindeing.
En lama betragter inkaruinerne Machu Picchu i Peru, som er en del af den uvurderlige verdensarv, der er truet som følge af eksempelvis ulovlig skovhugst, minedrift og olieudvindeing.

Paris: Koralrevet Great Barrier Reef ved Australien, indianerruinerne Machu Picchu i Peru og Galapagosøerne med det unikke dyreliv i Stillehavet.

Det er tre eksempler på uvurderlig verdensarv, hvis eksistens er truet af industrielle aktiviteter som eksempelvis minedrift, olieudvinding og illegal skovhugst.

Sådan lyder det fra WWF Verdensnaturfonden, der onsdag i en ny rapport advarer om, at op mod halvdelen af de naturlige vidundere på Unescos verdensarvsliste er i fare for at blive helt eller delvist ødelagt.

- På trods af de åbenlyse fordele ved disse naturområder har vi stadig ikke formået at afkoble økonomisk udvikling fra miljømæssig belastning, siger WWF generaldirektør Marco Lambertini i et forord til rapporten.

- I stedet giver vi alt for ofte tilladelse til at udvinde olie, gas eller mineraler, og der planlægges storstilede industriprojekter uden at tage sociale eller miljømæssige hensyn, fortsætter han.

Unesco er FN's organisation for blandt andet kultur- og naturarv. Den har udpeget 197 steder som naturmæssig verdensarv og 32 steder, der er en blanding af kulturel- og naturmæssig verdensarv.

Grand Canyon Natural Park i USA er ifølge WWF truet af ukontrolleret vandforbrug, og ulovlig skovvækst er en trussel mod den indianerbyen Machu Picchu på toppen af et bjerg i Peru.

Ifølge FN's konvention om verdensarv er det de enkelte lande, der har pligt til at beskytte de enkelte verdensarvssteder.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.