Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Wikileaks-anklagede taler for første gang om fængsling

Den lækage-anklagede tidligere efterretningsanalytiker Bradley Manning fortalte torsdag for første gang siden fængslingen i 2010 om sine oplevelser.

En Bradley Manning-støtte retter på et banner uden for Fort Meade i Maryland.
En Bradley Manning-støtte retter på et banner uden for Fort Meade i Maryland.

For første gang siden arrestationen og den efterfølgende fængsling talte Bradley Manning officielt om sin fængsling. Den 24-årige amerikaner, der er anklaget for Wikileaks-lækage, beskrev for første gang offentligt sine oplevelser og behandlingen i arresten fra juli 2010 og fem måneder frem. Det skete på tredjedagen i en høring på basen Fort Meade i Maryland, hvor han ifølge CNN fortalte om sin anholdelse i Irak og sin flytning til Kuwaut, hvor han blev tilbageholdt i næsten to måneder, før han blev overført til marinebasen Quantico i Virginia i juli 2010.

Forklaringerne handlede blandt andet om, hvordan han sad indespærret i en lille celle i Kuwait uden at vide, hvad der ville ske med ham, og at han til sidst overvejede selvmord, skriver CNN.

- Min verden skrumpede ind til Camp Arafjon, den skrumpede ind til det bur. Jeg troede, jeg skulle dø i det bur, forklarede Bradley Manning.

Den 24-årige amerikaner, som er anklaget for at have lækket mindst 700.000 fortrolige dokumenter om krigene i Irak og Afghanistan til internetportalen Wikileaks, fortalte om, hvordan han efter flytningen til Quantico i Virginia fortsat blev ved med at vende tilbage til sine Kuwait-oplevelser.

Høringen torsdag var et forsøg på at overbevise dommerne om, at Bradley Manning allerede har oplevet så barsk en behandling i sin hidtidige indespærring, at han har fået straf nok.

Sagen omhandler det største militære sikkerhedsnedbrud i USAs historie, hvor 700.000 fortrolige dokumenter om krigene i Irak og Afghanistan blev lækket til internetportalen Wikileaks og senere publiceret i uredigeret form på internettet. Den omfatter 250.000 ambassadetelegrammer, 390.000 militærjournaler fra Irak-krigen, 91.000 militærjournaler fra Afghanistan-krigen og cirka 1.000 fangerapporter fra Guantanamo-fængslet. Samtlige dokumenter blev lækket, da Manning arbejdede som efterretningsanalytiker i Iraks hovedstad, Baghdad, fra 2009 til 2010.

Beretninger fra fængslingen har tidligere bragt sagen i mediernes søgelys verden over og medført protester fra blandt andre Amnesty International, den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu og regeringen i Storbritannien.

USAs udenrigsminister, Hillary Clinton, understreger derimod, at lækagerne har bragt amerikanere og samarbejdspartnere i livsfare.

Høringerne, der fortsætter ugen ud, kommer ud over anklagerne mod Manning til at handle om, hvorvidt det amerikanske system straffer en mistænkt, inden vedkommende er dømt.

Manning er i alt anklaget for 22 lovbrud, heriblandt spionage, og at han har hjulpet fjenden. Sidstnævnte kan koste ham fængsel på livstid.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.