Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

WHO vil have færre psykiske sygdomsdiagnoser

Psykiske diagnoser griber om sig og skaber pres på billedet af, hvad der er normalt. WHO er bekymret for sygeliggørelsen.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har taget hul på en ømtålelig revision af mere end 200 sygdomskategorier. Det drejer sig bl.a. om depression og ADHD, og målet er at reducere antallet af diagnoser, oplyser leder af projektet, dr. Geoffrey Reed, til Berlingske. Det er første gang, at WHO offentligt taler om projektet, der blandt andet skal imødekomme en - især vestlig - tendens til sygeliggørelse.

»Hvis man som vi har en masse diagnoser, der dækker over et bredt spektrum af menneskelige fænomener i den mindre alvorlige ende, risikerer man at sygeliggøre og medicinere ting, som kan være helt normale følelser og ikke sygelige,« siger Geoffrey Reed.

Med signalet erkender WHO, at antallet af diagnoser har taget overhånd. Resultatet af arbejdet forventes først færdigt i 2015, og endnu er der ikke sat navn eller antal på diagnoser, der skal ud. Men allerede nu kridter WHO banen op i en værdidebat om vores normalitetsbegreb, og Geoffrey Reed bekræfter, at marginalgrænser for diagnoser som depression og ADHD er til diskussion.

Værdiskiftet hilses velkommen af danske psykiatere: »Hvis der er færre kategorier, vil det blive lettere at forholde sig til sygdommene. Både for psykiatere og patienter. Som psykiatere er vi ikke interesserede i at sygeliggøre normal adfærd, som har været en tendens,« siger Ole Mors, formand for Dansk Psykiatrisk Selskabs diagnoseudvalg.

De danske psykologer påpeger dog, at en ny smertetærskel for eksempelvis depressioner kan få konsekvenser for offentligt behandlingstilbud herhjemme.

»Hvis WHO ender med at rykke grænsen her, vil vi formentlig være nødt til at kigge på kriterierne for henvisning til psykolog eller psykiater. Spørgsmålet er jo ikke, om du kan få en diagnose, men om du har brug for hjælp,« siger Klaus Pedersen fra Dansk Psykologforening.

Sundhedsministeriet har netop nedsat et udvalg, som skal foreslå forbedringer af psykiatriområdet og herunder se på udviklingen i diagnoser.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.