Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

WHO: 422 millioner lider af sukkersyge

Der er fire gange flere, der i dag lider af diabetes, end i 1980. Overvægt og ekstrem fedme er skyld i det.

Geneve: 422 millioner mennesker lider i dag af sukkersyge, konstaterer FN's verdenssundhedsorganisation (WHO) i sin første globale rapport om sygdommen.

Det er næsten fire gange flere end i 1980.

- Globalt levede skønsmæssigt 422 millioner mennesker med diabetes i 2014 sammenlignet med 108 millioner i 1980, hedder det.

Årsagen til eksplosionen af sygdomstilfælde er overvægt, ekstrem fedme og fordi mange bevæger sig for lidt.

Sygdommen var i 2012 skyld i 1,5 millioner mennesker død.

Den langt overvejende del lider af den såkaldte type 2 diabetes, der oftest har noget med livsstil at gøre. For meget mad og for lidt bevægelse kan medføre, at den enkeltes insulinproduktion ikke kan følge med.

Når der er for lidt insulin i kroppen, stiger sukkerniveauet i blodet og kan føre til flere alvorlige følgesygdomme.

Den anden form for diabetes kaldes type 1 eller juvenil diabetes. Årsagen til at den rammer ved man kun lidt om, men den er ofte arvelig og har ikke noget med livsstil at gøre.

Den er sjældnere og rammer navnlig unge. I modsætning til type 2 er type 1-ramte ikke i stand til at producere insulin og må tilføre hormonstoffet med sprøjte.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.