Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Whistleblower: Facebook-data hjalp brexit-lejren

Wylie: Data fra Facebook-profiler spillede betydningsfuld rolle, da EU-modstanderne vandt britisk afstemning.

Facebookprofiler blev måske også misbrugt til at manipulere vælgere op til brexit-folkeafstemning, siger whistleblower fra det omstridte Cambridge Analytica. Scanpix/Mandel Ngan
Facebookprofiler blev måske også misbrugt til at manipulere vælgere op til brexit-folkeafstemning, siger whistleblower fra det omstridte Cambridge Analytica. Scanpix/Mandel Ngan

London. En computerekspert, som har udløst en global debat om sociale medier og personlige oplysninger, redegjorde tirsdag for sin sag over for medieudvalget i det britiske parlament.

Christopher Wylie har vakt international opsigt med beskyldninger om, at det politiske konsulent og analyseselskab Cambridge Analytica brugte oplysninger fra over 50 millioner Facebookprofiler til at hjælpe Donald Trump under præsidentvalgkampen i 2016.

I sin forklaring sagde Wylie, at han er »absolut overbevist« om, at det canadiske konsulentselskab AggregateIQ (AIQ) anvendte Cambridge Analyticas databaser, da selskabet hjalp EU-modstanderne i Storbritannien op til brexit-folkeafstemningen.

»Jeg mener, at det giver fantastisk god mening at sige, at AIQ spillede en meget betydningsfuld rolle, da »Vote for Leave« (EU-modstanderne) vandt,« siger han.

Modstanderne, som ville ud af EU, vandt brexitafstemningen med 51,9 procent af stemmerne.

Wylie og andre personer med indblik i selskabet, fremlagde mandag 50 dokumenter, som de siger beviser, at EU-modstanderne brød reglerne om finansiering af valgkampagner.

Cambridge Analytica har suspenderet dets direktør, Alexander Nix, og iværksat en uafhængig undersøgelse af Cambridge Analyticas brug af oplysninger fra Facebook.

Selskabet afviser beskyldningerne, som Wylie fremsætter og siger, at han ikke har kendskab til udviklingen i virksomheden i de seneste år.

Ifølge The Observer blev Cambridge Analytica på det pågældende tidspunkt ledet af Steve Bannon, som var Trumps nærmeste rådgiver i Det Hvide Hus, inden han blev fyret sidste sommer.

De britiske myndigheder mener ikke, at analyseselskabet har været samarbejdsvillig i sagen. Myndighederne har derfor fået ransagningskendelser til at gennemgå selskabets dataservere.

/ritzau/AP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.