Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Weiss: Den hårdeste dom passende til den hårdeste forbrydelse

Tidligere indenrigsminister Birte Weiss vidnede i 2012 mod den i dag dømte tidligere hærchef Ratko Mladic.

Birte Weiss vidnede i 2012 mod den nu dømte Ratko Mladic. Scanpix/Jan Jørgensen (arkiv)
Birte Weiss vidnede i 2012 mod den nu dømte Ratko Mladic. Scanpix/Jan Jørgensen (arkiv)

Onsdag faldt der dom over den tidligere bosnisk-serbiske hærchef Ratko Mladic.

Han blev blev ved en FN-domstol idømt fængsel på livstid for sin rolle i krigen i Bosnien-Hercegovina i 1992-1995.

Den dom finder journalist og tidligere indenrigsminister Birte Weiss (S) passende. Hun var i 2012 vidne i sagen mod Mladic.

»Det er den hårdest tænkelige dom passende til den hårdest tænkelige forbrydelse,« siger hun.

Birte Weiss blev indkaldt som vidne i retssagen, efter at hun rejste til byen Biljani i Bosnien-Hercegovina. Her interviewede hun en skoleinspektør, som blev mistænkt for at have ledet en massakre i byen, der kostede 258 indbyggere livet.

Interviewet og Weiss' vidnesbyrd fandt anklagerne relevant at bruge i sagen.

»Når domstolen mente, at jeg havde en viden, som de kunne bruge, så er det en fuldstændig selvfølgelig ting, at det gør man,« siger Weiss.

Da man ville åbne for massegravene til massakren i byen, var Weiss tilfældigvis i nærområdet for at indvie en flygtningelandsby. Her blev hun kaldt ind som et uvildigt vidne til åbningen af graven.

»Det var en ultimativt overgreb, der var sket på en fuldstændig uskyldig befolkning i en lille landsby. Samtlige mænd var blevet sorteret fra. Nogle var blevet kørt i fangelejre, og andre blev kørt i skoven, skudt og endte i en massegrav,« fortæller Weiss.

Selv om der nu er faldet dom over Mladic, så påpeger Weiss, at der stadig er mange, der var involveret i forbrydelserne, som stadig går fri.

»Der er en masse mennesker, som ikke bliver domfældt. For mange mennesker i Bosnien er det jo et problem. For den beboer, der så sin mand blive skudt ned, er den egentlige krigsforbryder ikke en fjern general. Det er det ansigt, som hun så løfte geværet og skyde sin mand. Der er mange forskellige niveauer i opfattelsen af, hvad retfærdighed er, efter så hæslige begivenheder,« afslutter Birte Weiss.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.