Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Wammen: Ny tjekkisk præsident styrker samarbejdet

Det blev den tidligere premierminister Milos Zeman, der vandt det tjekkiske præsidentvalg, og det vækker begejstring hos europaminister Nicolai Wammen (S).

Den nyvalgte præsident Milos Zeman med sin datter, Katerina.
Den nyvalgte præsident Milos Zeman med sin datter, Katerina.

Den tidligere tjekkiske premierminister Milos Zeman har lørdag vundet det tjekkiske præsidentvalg ved at slå landets udenrigsminister, den konservative Karel Schwarzenberg, skriver Reuters.

Danmarks europaminister Nicolai Wammen (S) ønsker den nye præsident tillykke og forventer et styrket samarbejde mellem EU og Tjekkiet under Zemans ledelse.

- Jeg vil gerne ønske den forhenværende premierminister Milos Zeman tillykke med sejren i det første direkte tjekkiske præsidentvalg. Han er en erfaren politiker og en engageret europæer. Med Zeman vil der blive mulighed for et forstærket samarbejde mellem Tjekkiet og EU. Det er positivt både for Tjekkiet, Danmark og Europa, forklarer Nicolai Wammen i en pressemeddelelse.

Den 68-årige Milos Zeman, som var premierminister fra 1998 til 2002, fik ved første valgrunde 11. og 12. januar 24,2 procent af stemmerne, mens Karel Schwarzenberg fik 23,4 procent.

Der var således lagt op til et tæt løb mellem de to kandidater i anden valgrunde, som blev afholdt fredag og lørdag. Her opnåede Zeman imidlertid omkring 55 procent af stemmerne mod Schwarzenbergs 45 procent.

Ekskommunisten Milos Zeman afløser EU-skeptikeren Vaclav Klaus, og det er således ikke kun den danske europaminister, men også flere iagttagere, der ifølge Reuters forventer en mere EU-venlig kurs fra Tjekkiets side med Zeman ved roret.

Valgdeltagelsen til præsidentvalget er blevet opgjort til 59 procent, hvilket er omkring tre procent lavere end i første valgrunde.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.