Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Voldsom uro i Egypten efter fodboldmassakre

Fire er dræbt og i hundredvis såret under demonstrationer og konfrontationer i protest mod myndighedernes påståede indblanding i blodbadet på et fodboldstadion i byen Port Said.

Ny uro brød ud i Egypten fredag. Her viser en demonstrant fra Cairo tomme tåregashylstre frem.
Ny uro brød ud i Egypten fredag. Her viser en demonstrant fra Cairo tomme tåregashylstre frem.

JERUSALEM: Tåregassen hænger igen tykt over Tahrir-pladsen i Cairo, hvor demonstranter kaster med sten, mens sikkerhedsstyrker svarer igen med skud fra haglgeværer og den både sviende og kvælende tåregas.

Også andre steder i Egypten er voldsom uro brudt ud de seneste to dage. Fredag eftermiddag havde konfrontationer kostet mindst fire mennesker livet og i hundredvis af sårede under demonstrationer flere steder i Egypten.

En demonstrant blev ifølge lægekilder dræbt af et skud i maven foran indenrigsministeriet, mens en officer blev kørt over af en af militærets egne lastvogne i kaoset omkring Tahrir-pladsen torsdag nat.

To demonstranter blev dræbt af skud, da politiet skød med skarpt i byen Suez, da folkemængden forsøgte at bryde ind på en politistation.

De seneste dages vrede protester er brudt ud efter drabet på 74 fodboldtilhængere efter en kamp i byen Port Said onsdag aften. Både egyptiske demonstranter, fodboldtilhængere og politikere placerer ansvaret for tragedien hos de regerende generaler og den regering, som de enevældige har udpeget. Samtidig ser de begivenhederne som et forsøg på at slå tilbage mod revolutionen fra støtter af den afsatte ekspræsident Hosni Mubarak.

- Jeg tror, at det er et middel for juntaen til at vise modstandere af den fortsatte revolution, at landet er i fare og har brug for en stærk leder i denne fase, og at det militære styre derfor vil fortsætte. Men jeg garanterer, at det ikke vil ske, siger Neven Eltohamy, en ung kvinde i Cairo, der har deltaget i oprøret fra begyndelsen.

Mindst 1.500 demonstranter har ifølge lægekilder hidtil haft brug for behandling efter konfrontationerne torsdag og fredag. De fleste tilskadekomne er blevet fanget i tårgasskyerne, men en demonstrerende øjenlæge oplyser til sitet ahramonline, at mindst 18 er blevet ramt i øjet af hagl fra haglgeværer.

Tilsyneladende fordi skud fra haglgeværer på afstand sjældent er dødelige, har det været et yndet våben for sikkerhedsstyrkerne fra revolutionens begyndelse i januar sidste år. Det har betydet, at i hundredevis af demonstranter har mistet et øje, og på Tahrir-pladsen ser man jævnligt mennesker med forbinding eller klap for det ene øje. En ung tandlæge har opnået berømmelse og heltestatus som martyr for revolutionen, fordi han ved to forskellige lejligheder med måneders mellemrum mistede begge sine øjne ved skud fra haglgeværer.

En del hæfter sig ved, at den blodige vold ved fodboldkampen kommer netop omkring årsdagen til det voldsomste og mest spektakulære anslag mod oprøret sidste år, da Mubarak-støtter, en del på heste og enkelte på kameler, angreb demonstranter og udenlandsk presse.

- Det var planlagt. Sikkerhedsfolkene lod bøllerne komme ind for, at de kunne dræbe ultras, der var en intregeret del af revolutionen på denne dag for et år siden under kamel-slaget. Denne uge har vi også set en stigning i kriminaliteten lige efter, at det er blevet erklæret, at de vil holde op med at bruge nødretsloven, siger Amed Naguib, der var en af lederne i foråret.

Egyptens de facto militærjunta i det Øverste Militære Råd har afvist at have noget at gøre med massakren i Port Said og har via interviews til lokale TV-stationer lovet at finde de skyldige og give erstatning til efterladte til de dræbte og sårede ofre. Den egyptiske regering har i en foreløbig reaktion fyret såvel Port Saids guvernør som en lokal sikkerhedschef og hele bestyrelsen for landets fodboldforbund.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.