Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Voldelige sammenstød flere steder i Sydeuropa

Onsdagens demonstrationer og strejker i det sydlige Europa udviklede sig flere steder voldeligt.

SYDEUROPA: Det er kommet til flere alvorlige sammenstød mellem politi og demonstranter under onsdagens mange demonstrationer og strejker i det sydlige Europa.

I lande som Spanien, Portugal og Italien er millioner af mennesker gået på gaden for at sige fra over for den omfattende arbejdsløshed og de offentlige nedskæringer, skriver Reuters.

Flere steder har politiet trukket kniplerne og brugt vandkanoner mod demonstranterne, og alene i Spanien er 118 personer blevet anholdt - to af dem skulle angiveligt have haft sprængstoffer på sig. Spansk uropoliti har også skudt med gummikugler mod demonstranter i det centrale Madrid, hvor omkring 74 spaniere skulle være kommet til skade.

I Italien udviklede situationen sig også voldeligt, og omkring 60 personer meldes anholdt i støvlelandet oven på flere slagsmål, hvor demonstranterne også kastede sten, flasker og fyrværkeri mod politiet.

Det berømte skæve tårn i Pisa blev besat i en time, hvor det lykkedes demonstranter at trænge ind i tårnet og hænge et banner med teksten »Ret op. Vi betaler ikke for jeres krise« på det hældende tårns ydermur.

I Portugal meldes der også om voldelige sammenstød og anholdte, her skulle demonstranter ifølge politiet være gået til angreb med byger af sten.

I Frankrig, Grækenland og Belgien har der også været demonstrationer onsdag, de er dog forløbet mere fredeligt, skriver Reuters.

Det er den europæiske arbejdstagerorganisation European Trade Union Confederation, der har opfordret til de mange demonstrationer og strejker, som skal vise magthaverne i de enkelte lande, at der er brug for handling over for følgerne af den økonomiske krise. Og selv arbejdere, der ikke er medlemmer af fagforeninger, tog opfordringen op.

- Det her handler ikke om poltik eller fagforeninger. Det handler om økonomi og sociale forhold. Hvis det er nødvendigt at lukke landet ned, lukker vi det ned, siger den 24-årige spanske teleoperatør Mariluz Gordillo, der ikke selv er medlem af en fagforening.

Alligevel deltog han i onsdagens protestdemonstrationer, ligesom omkring ni millioner andre spaniere, hvis man skal tro vurderingen fra landets fagforeninger.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.