Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Virkeligheden for kvinder i Indien er grusom

Massevoldtægt af dansk kvinde i New Delhi er på tragisk vis blot en af mange sager i Indien. Selv fem-årige bliver voldtaget. End ikke ny lov om dødsstraf stopper overgreb.

Den femårige pige var svært medtaget efter voldtægten.

Hun blev fundet bevidstløs på en gård i den indiske delstat Madhya Pradesh i april 2013. I første omgang blev hun indlagt på et lokalt hospital, men to dage senere måtte hun på grund af sin kritiske tilstand flyves til et større hospital i Nagpur i nabostaten Maharashtra. Her kæmpede læger og sygeplejersker i ni dage for at holde den lille pige i live. Men forgæves. Hendes blodtryk faldt, hun reagerede ikke på medicin, og til sidst døde hun af et hjertestop.

Hvis sagen så bare stod alene. Men nej.

Voldtægten er blot en af mange, der har fået verdenssamfundets opmærksomhed. Små piger som voksne kvinder voldtages, og den seneste sag omhandler nu en 51-årig dansk kvinde, der i New Delhi tirsdag aften lokal tid blev truet med knive og tvunget med til et afsidesliggende sted, hvor hun blev gruppevoldtaget. 15 mænd er anholdt.

For et lille år siden førte det til store protester i den indiske hovedstad, efter at en anden femårig pige var blevet kidnappet, voldtaget, tortureret og efterladt alene i et aflåst rum i over to døgn. Hun blev kun reddet, fordi forbipasserende hørte hende græde. To mænd blev anholdt.

Den ene en nabo, der blev anklaget for at have voldtaget pigen gentagne gange. Læger fortalte, at de måtte fjerne flere genstande fra hendes kønsorganer, herunder små stykker fra et stearinlys og en flaske. Der var skader på hendes læber, kinder og blå mærker på hendes nakke.

Sagen tog samtidig en smudsig drejning, efter at pigens familie fortalte, at politibetjente har forsøgt at bestikke dem for at få dem til at tie om forbrydelsen.

Human Rights Watch beskriver i en rapport, at børneofre for seksuelle overgreb i Indien ofte mishandles eller ydmyges af politiet.

I rapporten påpeges det, at det er »foruroligende normalt«, at børn udsættes for seksuelle overgreb i indiske hjem, skoler og børnehaver. En rapport fra den indiske regering har afsløret, at to ud af tre børn har været udsat for fysiske overgreb. Asiens Center for Menneskerettigheder påpeger anmeldelser af næsten 50.000 voldtægter af indiske børn, herunder spædbørn, på blot et årti. Derudover kommer de tusindvis af ikke anmeldte sager.

De seksuelle overgreb har det seneste års tid plettet Indiens omdømme internationalt, selv om de i virkeligheden altså ikke er noget nyt fænomen.

Det nye er derimod, at Indiens stærkt voksende liberale middelklasse har fået nok og begynder at gøre oprør. På den måde er omverdenen for alvor blevet opmærksom på, at der er noget rivravruskende galt i Indien, der ellers ofte i rosende vendinger omtales som verdens største demokrati og som en af klodens nye vækstøkonomier.

Overgreb på kvinder og piger har været et stort emne siden en gruppevoldtægt af en 23-årig kvindelig medicinstuderende på en bus i New Delhi i december. Mens bussen kørte rundt i den indiske hovedstad, voldtog og mishandlede seks mænd den 23-årige og bankede hendes ven. Stærkt blødende blev de to efterfølgende dumpet i en grøft.

Lægerne, der behandlede kvinden, sagde, at det var den »mest alvorlige« voldtægt, de havde oplevet. »Det var meget mere end en voldtægt... Der var omfattende skader...«

»Det så ud til, at en sløv genstand var blevet brugt gentagne gange,« sagde en af lægerne.

Voldsomme protester udfoldede sig snart på gadeplan.

Men selv mandlige politikere talte om, at de kvindelige demonstranter blot jagtede to minutters berømmelse. Og hvad kan man egentlig også forvente, påpeger kommentatorer, når de politiske partier inden for de seneste fem år har opstillet kandidater til valg, der omfatter 27 politikere, som selv har erklæret, at de har været anklaget for voldtægt.

Indiske mænd bebrejdede under debatter også kvinderne selv. De måtte gå mere sømmelig klædt og lade være med at gå ud om aftenen, lød det. Under protester i New Delhi forsøgte grupper af mænd at omringe kvindelige demonstranter og befamle dem.

På den måde var alt, som det plejer at være for kvinder i den indiske hovedstad. For mange af dem føler sig ikke sikre nogen steder - hverken på gaden, i bussen eller i den nye metro.

»Det er som om, at der er en stiltiende konspiration i denne by om at fastholde kvinder i frygt,« sagde en indisk kvinde til BBC.

Den 23-årige kvinde døde til sidst af sine kvæstelser, men trods den første modstand fra store dele af det politiske system med hensyn til at acceptere, at der var et problem med chikane og vold imod kvinder, vedtog parlamentet i marts sidste år en ny lov imod voldtægt.

Loven giver mulighed for dødsstraf i alvorlige tilfælde. Hidtil har Indien kun sjældent brugt dødsstraf. I november blev den eneste overlevende terrorist fra terrorangrebet i Mumbai i 2008 hængt - den første henrettelse i otte år. Minimumstraffen for gruppevoldtægt, voldtægt af mindreårige eller en voldtægt begået af en betjent blev også hævet fra ti til 20 år. Men det er stadig ikke strafbart for en mand at voldtage sin kone. Det er det kun, hvis parret er skilt.

Flere af de anholdte fra gruppevoldtægten i bussen står dog nu til dødsstraf. Men aktivister for kvinders rettigheder har kritiseret den nye lov for langtfra at være tilstrækkelig.

»Retsforfølgelse og straf er kun en lille del af løsningen. Dette kommer efter forbrydelsen. Udfordringen er at forhindre seksuelle overgreb i første omgang,« lyder det fra V. Suresh, der er menneskerettighedsadvokat.

Advokaten mener som så mange andre, at der skal massiv uddannelse af befolkningen til - i skoler såvel som på arbejdspladser - for at skabe en grundlæggende mentalitetsændring i forhold til at få mænd til at behandle kvinder og piger med respekt.

DEBAT | Kan du genkende det Indien, der er beskrevet her? Bland dig i debatten her i tråden på Berlingskes Facebook-side.

De nye skærpede straffe for voldtægt afskrækkede åbenbart heller ikke gerningsmændene i sagerne om de femårige. Derudover viser politiets tal, at antallet af voldtægter, kidnapninger, bortførelser og sager om tortur af kvinder, herunder syreangreb og ildspåsættelser, er støt stigende.

Ganske foruroligende har det også vist sig, at gerningsmændene var kendte af deres ofre i 94 pct. af sagerne om voldtægter. Naboer står for halvdelen af overgrebene, men forældre og andre slægtninge er også ofte involveret.

Men hvorfor behandler inderne deres kvinder så dårligt? En række iagttagere klandrer Bollywood, verdens største filmindustri der hører hjemme i Mumbai, for at udstille kvinder som sexobjekter. I slumkvarterer i byerne såvel som i små landsbyer landet over samles folk dagligt for at se filmene i primitive biografsale uden vinduer og med bliktage.

Nogle mener, at det patriarkalske samfund ikke ændrer sig, før man får gjort op med den udbredte analfabetisme. Mens andre peger på problemet med den billige lokale spiritus, der får fordrukne mænd til at gå over gevind, og på kastesystemet. I mange kaster byder traditionerne, at kvinden altid skal være manden underdanig.

Det er velkendt, at diskrimineringen af piger allerede begynder, inden at de er født.

Årsagen er systemet med brudemedgift, som brudens familie skal betale til brudgommens familie. Guld, kontanter, møbler og endda nogle gange en knallert, en bil eller et hus. Dette kan ruinere enhver familie, og derfor ønsker alle sig drengebørn - der er en lukrativ indtægt - i stedet for pigebørn - der kun er en besværlig udgift.

Folk bestikker læger til at fortælle dem kønnet på deres barn eller betaler for ulovlige scanninger, for at de kan få fjernet pigefostre.

I nogle fattige områder i Indien har det i årtier været en tradition, at familier dræber deres nyfødte, hvis det er en pige. Enten kvæler de dem med en klump grød i halsen, giver dem gift eller knækker deres nakke - ofte samme nat som børnene er født. De få gange, hvor politiet overhovedet dukker op, bestikkes betjente med kontanter for at lade det hele gå i glemmebogen.

Ifølge UNICEF mangler der 50 mio. kvinder i Indien på grund af aborter af pigefostre og drab på nyfødte piger, og ifølge børneagenturet har problemet »proportioner af folkedrab«. Samtidig er menneskehandel af indiske kvinder blevet en stærkt voksende ulovlig forretning for at rette op på manglen på kvinder. De bortføres fra gaden i ét område af Indien og sælges derefter til en familie i et andet område, hvor mænd har svært ved at finde en kone, fordi kvinder er i undertal.

Den såkaldte »trafficking« gik op med alarmerende 122 procent fra 2010 til 2011.

BBC har fortalt om den 13-årige Rukhsana, der ved et lykketræf blev reddet af politiet. Hun boede med sine forældre og sine to mindre søskende i en landsby tæt ved den indiske grænse til Bangladesh. Men hendes barndom sluttede brat en dag, da hun var på vej hjem fra skole. Tre mænd skubbede hende ind i en bil.

»De viste mig en kniv, og de sagde, at de ville skære mig i småstykker, hvis jeg gjorde modstand,« fortalte hun til BBC.

Efter en tre dage lang rejse i bil, bus og med tog, nåede de frem til den nordindiske stat Haryana, hvor Rukhsana blev solgt til en familie på fire - en mor med tre sønner. I et år måtte hun ikke gå uden for huset. Hun blev ydmyget, slået og rutinemæssigt voldtaget af den ældste af sønnerne, som kaldte sig selv for hendes »ægtemand«.

»Han plejede at sige: »Jeg købte dig, så du skal gøre, hvad jeg siger.« Han og hans mor slog mig. Jeg troede, at jeg aldrig skulle se min familie igen. Jeg græd hver dag.«.

Men en dag brød politiet ind i huset og befriede hende, mens hun var i gang med at vaske gulv. »Hvor gammel er du? Hvordan kom du hertil?« råbte betjentene til hende.

»14,« svarede hun. »Jeg blev kidnappet.«

Men da hun ville sige mere, brød en ældre kvinde ind i cirklen af politifolk.

»Hun lyver,« råbte hun. »Hun er 18, næsten 19. Jeg har betalt hendes forældre penge for hende.« Da politiet skubbede Rukhsana imod udgangen af huset, bad den ældre kvinde dem vente. Hun sprang over til pigen og rakte ud efter hendes øreringe.

»De er mine,« sagde hun.

DEBAT | Kan du genkende det Indien, der her er beskrevet? Deltag i debatten på Berlingskes Facebook-side.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Business
  • Politiko
  • Nationalt
  • Globalt
  • Debat
  • Kultur
  • Livsstil
  • AOK
  • Shop
  • E-avis