Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vil vælgerne fyre ham eller beholde ham?

Barack Obama fik med sin TV-debatindsats vendt momentum. Valget afgøres nu af spørgsmålet: Leder vælgerne efter et alibi for at beholde ham eller fyre ham?

Barack Obama har været i modvind siden forrige debat, men i går kørte Romneys såkaldte fodfejl om Benghazi-angrebet på alle kanaler, og dermed bevæger momentum sig i Obamas retning.
Barack Obama har været i modvind siden forrige debat, men i går kørte Romneys såkaldte fodfejl om Benghazi-angrebet på alle kanaler, og dermed bevæger momentum sig i Obamas retning.

Hvis man skal tro nogle af lynmålingerne i går, så tabte Mitt Romney TV-debatten med to-cifrede tal, og hvis man skal tro nogle af eksperterne, så kan det koste ham valget.

Spørg Barack Obama, om han kender følelsen.I forrige uge tabte Barack Obama tilsvarende en TV-debat, og i løbet af kort tid fik det karakter af an alt-destruerende begivenhed. Han var så dårlig, at han tabte føringen i svingstater som Virginia og Florida. Han var så sølle, at hans vægtede gennemsnit gik fra plus til minus, og han var så pulsløs, at han formentlig allerede havde tabt valget.Og det var bare, hvad hans tilhængere skrev.

»Aldrig har vi oplevet noget lignende,« skrev en af dem, bloggeren Andrew Sullivan.

TV-debatterne bliver i dag betragtet som en slags Stalingrad eller El Alamein, hvor de krigende parter samler al deres krudt og kæmper hinanden ned til støvlehælene og afgør selve krigen.

Før, under og efter debatterne er der på TV, blogs, Facebook og Twitter en forpustet skansefølelse, og hver en fodfejl – hver en fortalelse, hver en fortabt mimik – bliver betragtet som et muligt banesår.

Men debatterne er hverken Stalingrad eller El Alamein.

Ja, Obama tabte terræn efter debatten i forrige uge, og Romney vil formentlig gøre det samme nu – men debatterne er ikke selve kerneårsagen.

Hvilket bringer os tilbage til Andrew Sullivans elegi – for han har ikke ret; vi har tidligere oplevet noget lignende. Også i nyere tid. I oktober 2004 tabte præsident Bush på kort tid 4,5 procentpoint, og i september 2008 tabte John McCain på kort tid 8,9 point. Det er nu engang, hvad der sker i slutspurten op til et amerikansk valg, og det er et nødvendigt notabene til den nuværende debatfeber.

»Obama var til søs«

Barack Obama førte ganske vist i slutningen af september med meget store tal, og især nogle målinger fra svingstater var uvirkelige. Plus10 point i Ohio? Plus15 point i Wisconsin? »Ren fantasi,« som hans kampagnechef, David Plouffe, senere konstaterede. Det var muligt, at målingerne viste det, men det ville ikke blive resultatet. Der ville blive meget mere snævert, når sammentrækningen begyndte at indfinde sig.

Og sammentrækningen begyndte at indfinde sig før forrige TV-debat; Obamas vægtede gennemsnit begyndte at falde 30. september – fire dage før debatten – og præsidentens sølle debatførelse hjalp bestemt ikke, og derfor skred tallene yderligere. De republikanske vælgere og nogle svingvælgere fandt en anledning til at vælge Romney i stedet for Obama, og det havde de ikke haft før, som analytikeren Nate Cohn noterede i går i New Republic.

Eller som Steve Kornacki skrev i Salon:»Mange vælgere ledte efter en undskyldning for at fyre Barack Obama, men de brød sig ikke om Romney – de stolede ikke på ham eller betragtede ham som usympatisk – og debatten gav dem den undskyldning. Han var moderat, han var sympatisk, manden med en plan, og Obama var til søs.«

De fleste af dem ville alligevel til syvende og sidst være gået til Romney, men her var der alibi for at gøre det nu.

Hvad betyder det så for den seneste debat, som Romney ifølge lynmålingerne tabte – og hvad betyder det for de sidste tre uger af valgkampen?

Vil målingerne nu gå den anden vej?

Det afhænger alt sammen af fire størrelser, siger eksperter.

For det første: momentum. Barack Obama har været i modvind siden forrige debat, men i går kørte Romneys såkaldte fodfejl om Benghazi-angrebet på alle kanaler – Romney hævdede fejlagtigt i debatten, at Obama ikke havde brugt ordet »terrorhandling« – og dermed bevæger momentum sig i Obamas retning. De demokratiske blogs og medier sprudlede også i går af kamplyst. »Jeg er zen,« skrev Markos Moulitsas fra Daily Kos. »Den er hjemme.«

Men momentum vil ikke blive som i +10-dagene, siger talknuseren Nate Silver fra New York Times. Han forventer, at Obama om en lille uge vil ligge på et plus på et par point i nøglesvingstater.

Men debat-momentum er ikke den eneste faktor, der er i spil. Tre andre spiller også med:

Reklamekrigen, hvor Romney og hans valgfonde p.t. i nøglestater bruger dobbelt så mange penge som Team Obama. Når forholdet bliver 2-1, kan det flytte stemmer, siger forskere.

Landkrigen, hvor det handler om at få partivælgerne hen og stemme. I de fleste stater kan amerikanerne nu brevstemme, og Obama har i stater som Iowa, Nevada og Ohio en større græsrodsorganisation end Romney.

Den sidste debat, som er på mandag i Florida og handler om udenrigspolitik, og som formentlig vil blive endnu en holmgang om Obamas håndtering af angrebet i Benghazi.

En fifty-fifty nation

Hvor efterlader det os?

Romneys boom i målingerne kulminerede i sidste uge, og siden har han været på retur; han er nu snævert foran i landsmålingerne, mens Obama er ditto foran i svingstater som Ohio og Iowa.

USA er tilbage til det, som USA i bund og grund er – en fifty-fifty nation, hvor det handler om at hive det afgørende ene point over på det rigtige tidspunkt, og Steve Kornackis spørgsmål er dermed helt afgørende:

Leder amerikanerne efter et alibi for at beholde Obama – eller for at fyre ham?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.