Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vigtig FN-stemme i kvinde- og abortdebat er pludselig død

Direktøren for FN's befolkningsfond er død 68 år gammel. Han kæmpede for kvinders rettigheder.

Arkivfoto. Vigtig FN-stemme i kvinde- og abortdebat er pludselig død
Arkivfoto. Vigtig FN-stemme i kvinde- og abortdebat er pludselig død

Frem til søndag stod nigerianeren Babatunde Osotimehin i spidsen for FN's befolkningsfond, UNFPA. Natten til mandag døde han i sit hjem. Han blev 68 år.

Det oplyser UNFPA på sin hjemmeside.

Selv om navnet Babatunde Osotimehin måske ikke får mange klokker til at ringe hos folk, fik han og organisationen for nylig stor mediebevågenhed.

Det skete, da USA's præsident, Donald Trump, valgte at trække støtten til FN-agenturet, der arbejder med familieplanlægning og kvinder og børns sundhed i mere end 150 lande.

Kassen blev smækket i, fordi UNFPA "støtter eller deltager i styringen af et projekt, der fremtvinger abort eller ufrivillig sterilisering", lød det. Den melding er dog blevet kaldt "en fejlagtig påstand" af UNFPA.

USA's beslutning fik prompte Danmark til at sende 40 millioner kroner ekstra til befolkningsfonden.

»At USA har besluttet at skære støtten er både trist, skadeligt og unødvendigt. For at råde bod på den amerikanske beslutning vil vi straks bevilge 40 millioner kroner til UNFPA,« sagde udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) dengang.

Hun er ked af nyheden om Osotimehins død og mener, at verden har mistet en stærk stemme i kampen for kvinders rettigheder.

»Det er med stor sorg, jeg modtager nyheden om, at Dr. Osotimehin i en alt for tidlig alder er død. Han var en stærk partner for Danmark i den globale kamp for kvinders og pigers ret til selv at bestemme over egen krop og eget liv.«

»Dr. Osotimehins død er et stort tab for UNFPA og for den internationale kamp for kvinders og pigers rettigheder; en kamp, som Danmark sammen med ligesindede organisationer og lande vil føre videre,« siger Tørnæs i en skriftlig udtalelse.

Babatunde Osotimehin blev født i Nigeria i 1949 og uddannede sig til læge. Han stod før sin tid i FN i front for Nigerias nationale enhed for aids-kontrol. Han var også sundhedsminister i landet.

Siden 2011 har han været direktør for UNFPA.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.