Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vietnam raser mod Kina efter konfrontation til havs

Konfrontationer i Det Sydkinesiske Hav mellem Vietnam og Filippinerne. Kina gør det klart, at det vil have området for sig selv.

KINA: Vietnams regering siger, at den overvejer at tage internationale juridiske skridt over for Kina, efter at kinesiske fartøjer 4. maj med vilje vædrede to vietnamesiske skibe i Det Sydkinesiske Hav.

Yderligere erklærer Vietnam ifølge Reuters, at landet ikke vil bøje sig for kinesisk aggression i farvandet.

Kina hævder at have fuld suverænitet over hovedparten af Det Sydkinesiske Hav, der er rigt på olie- og gasforekomster, og i weekenden startede et kinesisk firma med at arbejde i havområdet, hvor kineserne arbejder på at gennemføre deres første offshore- olieboringer.

Ifølge Reuters forsøgte såvel kinesiske fly og kinesiske skibe at skræmme de vietnamesiske skibe væk.

Reuters skriver, at de kinesiske fartøjer også brugte vandkanoner mod de vietnamesiske fartøjer.

Oplysningerne om konfrontationen blev først frigivet onsdag af en embedsmand i det vietnamesiske udenrigsministerium, Tran Duy Hai, der også er souschef i Vietnams nationale grænsekomite.

Oplysningerne om det kinesisk-vietnamesiske sammenstød kommer samme dag som myndighederne i Filippinerne meddelte, at det har opbragt et kinesisk fiskefartøj og tilbageholdt dets 11 mand store besætning, fordi båden befandt sig tæt på en omstridt øgruppe, samt havde 500 truede havskildpadder i lasten.

Kinas udenrigsministerium har betegnet opbringningen som en provokation og krævet fartøjet og besætningen frigivet.

Filippinerne gør lige som Vietnam krav på dele af Det Sydkinesiske Hav. Det samme gælder for Malaysia, Taiwan og Brunei.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.