Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vestlige allierede vil pudse FN på Iran efter missiltest

I en fælles skrivelse opfordrer USA og store EU-lande FN til at træde i karakter over for Iran.

New York: Ved at affyre missiler, der er stærke nok til at bære atomvåben, har Iran forbrudt sig mod en FN-resolution, der omfavnede den historiske atomaftale, som sidste år blev indgået mellem Iran og USA.

Det siger USA og amerikanernes tætteste europæiske allierede i en fælles udtalelse, som nyhedsbureauet Reuters har set.

Udtalelsen er underskrevet af Storbritannien, Frankrig, Tyskland og USA, og den er sendt til den spanske FN-ambassadør Roman Marchesi og FN-generalsekretær Ban Ki-moon.

Brevet er sendt til den spanske ambassadør, da det er Spanien, der har fået tildelt opgaven at koordinere Sikkerhedsrådets diskussioner omhandlende resolution 2231.

I udtalelsen står der, at Irans missiltest er "ude af trit med" og "i strid mod" resolution 2231, der blev vedtaget i juli.

- (Tyskland, Frankrig, Storbritannien og USA, red.) noterer med bekymring, at Irans militære ledere angiveligt har påstået, at disse missiler er designet til at være en direkte trussel mod Israel, står der i brevet.

Netop den sætning er en hentydning til, at et højtstående medlem af Revolutionsgarden efter affyringerne i begyndelsen af marts sagde, at missilerne var konstrueret for at afskrække amerikanernes allierede Israel.

I brevet står der også, at FN's Sikkerhedsråd bør diskutere "et passende svar" til Teherans handlinger, som Ban Ki-moon bør tage op med det iranske styre.

Vestlige repræsentanter siger ifølge Reuters, at selv om Irans missilaffyringer strider mod resolution 2231, så strider de ikke direkte mod atomaftalen mellem Iran, Storbritannien, Kina, Frankrig, Tyskland, Rusland og USA.

Rusland, der har vetoret i alle beslutninger som permanent medlem af Sikkerhedsrådet, har gjort det klart, at det ikke støtter FN-sanktioner mod Iran.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.