Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Nyhedsanalyse:

Vesten er på vej tilbage til Irak

Irak er tilbage helt i top på den internationale dagsorden, skriver Berlingskes korrespondent i London, Uffe Taudal.

Et ægtepar fra yazidi-minoriteten er taget på flugt fra volden i den irakiske by Sinjar.
Et ægtepar fra yazidi-minoriteten er taget på flugt fra volden i den irakiske by Sinjar.

En regeringsleder kan sjældent regne med at slappe af i længere tid, men for både Barack Obama og David Cameron er sommerferien i den grad blevet spoleret af et af de mareridt, hvor det ikke hjælper at knibe sig selv i armen.

Fra Martha’s Vineyard har USAs præsident gjort sig store retoriske anstrengelser for at kunne fastholde sit løfte om ikke at sende amerikanske soldater tilbage til Irak. Den britiske premierminister afbrød onsdag sin ferie i Portugal en dag før tid for at vende hjem til krisemøde om, hvordan briterne kan bistå amerikanerne i forsøget på at redde både tusinder af belejrede yazidier og kurdiske hovedbyer fra at falde i hænderne på de hæmningsløst brutale ekstremister fra den Islamiske Stat også kendt som IS.

Irak er tilbage helt i top på den internationale dagsorden, selv om man både i Det Hvide Hus og 10 Downing Street har anstrengt sig for at lægge forgængernes omstridte krig bag sig. Både Obama og Cameron siger, at den humanitære katastrofe på Sinjar-bjerget gør det nødvendigt at gribe ind. Men det er – hvor tragisk yazidiernes skæbne end udspiller sig – en detalje i det store strategiske spil, som for alvor tvinger et modvilligt Vesten tilbage til Irak.

Besejringen af IS

USAs militære indgreb med bombefly mod fremrykkende IS-krigere synes at have været afgørende for lidt livgivende luft til de irakiske kurdere, der blev angrebet med amerikansk leverede kampvogne, raketter og andre effektive våben, som IS forinden havde erobret fra irakiske soldater. Mod syd udgør IS fortsat en overhængende trussel mod Bagdad.

For at besejre IS skal der meget mere til, siger militæreksperter. Den britiske handelsudsending til Irak, baronesse Emma Nicholson af Winterbourne, har til ITV News sagt, at britiske elite SAS-soldater allerede har været i Irak de seneste seks uger sammen med amerikanske elitestyrker. Obama har netop øget styrken med omkring 130 i den kurdiske region. Amerikanerne kalder deres soldater »militære rådgivere«. Nicholson kalder de britiske for »eksperter«. I USA taler præsidentens talsmænd nu om, at soldaterne nok er der men »ikke skal udføre kamphandlinger«. Andre ser det som en drypvis og uundgåelig bevægelse tilbage mod en omfattende militær indsats i Irak.

Camerons konservative partifælle Mark Field advarer i Daily Telegraph om, at den militære indsats »formodentlig bliver en længerevarende situation« og »formodentlig med støvler på jorden«. Field har som medlem af parlamentets udvalg for efterretningstjenester adgang til strengt fortroligt materiale. Han opfordrer til, at Cameron gør det potentielle omfang af den britiske involvering klart for befolkningen. Han advarer også om, at et »betydeligt antal« kristne og andre irakiske minoriteter vil søge asyl i Vesten.

Og Syrien? Vestligt allierede oprørere advarer i The Times om, at IS-styrker angriber dem bagfra i Aleppo, mens oprørerne foran sig har det syriske regimes styrker.

»De har valgt at bekæmpe os før regimet. De dræber syrere ligesom irakere, men ingen hjælper os her,« siger en talsmand for oprørerne.

Kan komme under fornyet pres

IS skal have medbragt betydelige mængder af de erobrede amerikanske våben, som var tiltænkt den irakiske hær. Obama-regeringen har nægtet de syriske oprørere tilsvarende våben på grund af faren for, at de kunne falde i hænderne på islamistiske ekstremister.

Dermed kan Obama, Cameron og andre vestlige ledere hurtigt komme under fornyet pres for at gribe ind i Syrien til fordel for mere moderate oprørere og civile truet af både IS og regimet. Og hvorfor skulle det stoppe her, spørger Daily Telegraphs seniorkorrespondent David Blair i en klumme med henvisning til de mange militante fra Vesten, som har tilsluttet sig ekstremisterne i IS:

»Vesten må reflektere over en indiskutabel lære. At tillade den syriske borgerkrigs rasen uden at gøre noget har medvirket til, at en dødbringende virus er sluppet ud i verden.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.