Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Verdens mest forhadte mand« kendt skyldig: Risikerer op til 20 års fængsel

Her ses Martin Shkreli, da han modtog rettens dom. Ifølge CNBC risikerer han at blive idømt op til 20 års fængsel for sine forbrydelser.
Her ses Martin Shkreli, da han modtog rettens dom. Ifølge CNBC risikerer han at blive idømt op til 20 års fængsel for sine forbrydelser.

Amerikanske Martin Shkreli fik sig det lidet flatterende tilnavn som 'Verdens mest forhadte mand', da han i 2015 opkøbte rettighederne til aids- og kræftpræparatet Daraprim, som han derefter mangedoblede prisen på.

Den 34-årige bedragerdømte amerikaner blev anholdt af myndighederne i december 2015. Den sag blev afsluttet fredag. Her blev han kendt skyldig i tre ud af otte forhold af den føderale ret i New York. Det skriver blandt andet CNBC.

Shkreli snød flere til at investere millioner af dollars i to hedgefonde, som han stod i spidsen for. Han fik dem til at tro, at der var tale om investeringer med lav risiko. Og han påstod, at han havde haft succes med den slags fonde tidligere, hvilket var løgn.

Anklageren påstod i retten, at Shkreli hurtigt mistede mange af investorernes penge, men hævdede over for investorerne, at alt gik godt. Og da investorer bad om at få udbetalt deres penge, så kom han med en række dårlige undskyldninger og alternative betalingsmetoder.

Denne sag har dog intet at gøre med sagen, som fik ham på verdenskortet. Da han var direktør for det amerikanske medicinalselskab Turing Pharmaceuticals, købte han rettighederne til medicinen Daraprim. Han mangedoblede prisen fra 90 kroner til omkring 5.000 kroner per pille. Daraprim bruger man blandt andet til at behandle aids- og kræftpatienter.

Det var hovedsageligt grunden til, at han blev omtalt som 'verdens mest forhadte mand'. Både læger og patienter satte sig ved tasterne og kritiserede Shkreli. Selv forklarede han sine handlinger på følgende måde over for Financial Times.

»For mig var præparatet (Daraprim, red.) sørgeligt underprissat. Hvis du har et præparat, der koster 100 dollars, og du ved, at du kan tage 100.000 dollars for det, hvad skal aktionærer så tænke, når du siger 'jeg vil helst ikke kritiseres',« sagde han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.