Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Verdens lande underskriver Paris-aftalen i New York

Fredag flyder blækket fra stats- og regeringschefers fyldepenne, når Ban Ki-moon kalder til klimaceremoni.

Det er en historisk underskriftsindsamling, der fredag indledes i New York.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, har inviteret alle verdens lande til at møde op 22. april og underskrive aftalen fra klimatopmødet i Paris i december.

Her lykkedes det for første gang at få samtlige klodens nationer til at anerkende klimaproblemerne og forpligte sig i en eller anden form.

Over 165 lande deltager i New York, og 60 stats- og regeringschefer har meldt deres ankomst. Dog ikke statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som har meldt afbud til ceremonien.

Det bliver i stedet klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V), der skriver under på Danmarks vegne.

Han siger: - Det er et vendepunkt for den globale omstilling til lavere emission. Den signalerer et skift fra handling fra de få til handling fra alle.

Lilleholt medgiver dog samtidig, at aftalen er utilstrækkelig til at holde den globale temperaturstigning under de vedtagne to grader.

- Derfor er jeg glad for, at det lykkedes EU og Danmark at få ambitionsmekanismen med i Paris-aftalen, så den globale reduktionsindsats løbende kan øges, siger ministeren.

EU skal som andre lande med tiårige mål senest i 2020 opdatere eller genbekræfte sit CO2-mål for 2030, tilføjer han.

Mogens Lykketoft, den danske formand for FN's Generalforsamling, kaster dog malurt i bægeret op til fredagens ceremoni. Hvis Republikanerne vinder præsidentvalget i USA, kan det føre til, at vinderen trækker USA ud af Paris-aftalen, frygter Lykketoft.

De to ledende republikanske præsidentkandidater, Donald Trump og Ted Cruz, er begge arge modstandere af Paris-aftalen.

- Man kan risikere, at det ikke bare er FN's aftale, der er ude af spil, men at det kan ryste hele FN-systemet, siger Lykketoft til EnergiWatch.

Også miljøorganisationerne lufter deres skepsis over de rige landes mangelfulde tilsagn om CO2-nedskæringer i Paris-aftalen. De nuværende løfter om reduktioner vil føre os til klimakatastrofen, siger Jagoda Munic, formand for friends of the Earth International.

- Fra et videnskabeligt synspunkt går tallene simpelthen ikke op. De lande, der historisk er ansvarlige for størstedelen af klimaforandringerne, møder op med løfter, der ligger langt under deres rimelige andel af CO2-reduktioner, tilføjer hun.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.