Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Verdens ældste blev 117 - overlevede på rå æg og singleliv

Emma Morano er død i sit hjem i Italien. Hun var født i 1899 og var dermed sidste overlevende fra 1800-tallet.

Emma Morano, verdens ældste person, er død.
Emma Morano, verdens ældste person, er død.

Rom. Verdens ældst kendte person, italieneren Emma Morano, døde lørdag, 117 år og 137 dage gammel. Det skriver flere nyhedsbureauer. Morano var født i 1899.

- Emma Morano er død i sit hjem i Italien, meddeler Moranos læge, Carlo Bava, ifølge AP. Han har kaldt hendes høje alder for et "fænomen".

Morano var formentlig den sidste overlevende person fra 1800-tallet.

Da hun blev født, var Storbritannien i krig med boerne i Sydafrika, og hun oplevede begge verdenskrige og introduktionen af blandt andet biler, radio, tv, telefoner og fly.

Morano, der var ældst af otte børn - fem søstre og tre brødre - blev i stigende grad en berømthed i kraft af hendes ekstremt høje alder.

Hendes fødselsdage blev markeret med megen medieomtale og koncerter og fester i Verbania - byen, hvor hun boede på bredden til søen Maggiore i det nordlige Italien.

Der findes blandt andet en video af, hvordan hun tilsyneladende åndsfrisk selv puster lysene 1-1-7 ud ved sin sidste fødselsdag i november 2016.

Hun har i de senere år givet en del gode råd om, hvordan man når en høj alder.

Hun mente, at noget af forklaringen for hende lå i generne. Hendes mor blev 91, og flere af hendes søskende passerede også 100.

Men en af hendes egne hemmeligheder var rå æg.

Da hun var teenager, kom hun til lægen med blodproblemer, og lægen anbefalede hende at spise rå æg. Siden spiste hun dagligt tre æg - to af dem rå, samt lidt rå fars. Det har hun fortalt til The New York Times.

Hun pointerede også, at det er vigtigt at gå tidligt i seng, ikke at ryge og kun at drikke vin i moderate mængder. Hun drak dog en del cognac.

En anden forklaring, sagde hun, var, at hun har været single, siden hun smed sin voldelige mand ud i 1938 - kort efter at hendes eneste barn døde syv måneder gammel.

- Jeg ville ikke domineres af nogen, sagde hun.

Morano, der officielt var anerkendt som verdens ældste person, blev født i landsbyen Civiasco i Piemonte-regionen i Norditalien.

Hun arbejdede som ung på en fabrik og fik senere et job som kok.

I sine sidste år var hendes hørelse stærkt svækket, og hun talte med besvær. Hun så ikke godt nok til at se tv.

Moranos aldersrekord overgår ikke franskmanden Jeanne Calments, som mødte Vincent Van Gogh som teenager i Arles. Hun døde i 1997 i en alder af 122 år.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.