Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Venezuelas højesteret dropper at tage magt fra parlament

Overdragelse af beføjelser fra parlamentet, hvor oppositionen dominerer, til Venezuelas højesteret er droppet.

En demonstrant, der støtter præsident Nicolás Maduros regering, diskuterer med en politimand under en demonstration fredag uden for landets højesteret fredag. Mange venezuelanere protesterer mod højesterets planer om at overdrage mere magt fra parlamentet til domstolen. Scanpix/Str.
En demonstrant, der støtter præsident Nicolás Maduros regering, diskuterer med en politimand under en demonstration fredag uden for landets højesteret fredag. Mange venezuelanere protesterer mod højesterets planer om at overdrage mere magt fra parlamentet til domstolen. Scanpix/Str.

Højesteret i Venezuela har besluttet at omgøre en beslutning om at overdrage mere magt til sig selv og fjerne parlamentarikeres immunitet.

Det skriver domstolen i en meddelelse på sin hjemmeside.

Ændringen af magtfordelingen mellem parlamentet og højesteret medførte stærke reaktioner fra det internationale samfund.

Det fik oppositionen til at beskylde præsident Nicolás Maduro for at bruge domstolen til at gennemføre et kup og indføre diktatur.

Venezuelas højesteret, der urokkeligt har støttet Maduro gennem en økonomisk og politisk krise i landet, skulle efter planen overtage nationalforsamlingens beføjelser 5. april.

Højesteretten har løbende dømt parlamentets beslutninger forfatningsstridig. Oppositionen har flertal i parlamentet.

At højesteret ville give sig selv mere magt har for første gang fået et ledende medlem fra Maduros egen lejr til offentligt at kritisere regeringen.

»Beslutningen er et brud på den forfatningsmæssige orden,« sagde justitsminister Luisa Ortega fredag.

To dage i træk har studerende demonstreret foran højesteret i hovedstaden Caracas for at vise deres modstand mod, at domstolen giver sig selv mere magt.

Maduro meddelte fredag, at højesteret ville genoverveje den omstridte beslutning.

»Striden er ovre, forfatningen har vundet,« sagde han i en tv-sendt tale.

Hans tv-optræden ligner et forsøg på at få det til at se ud, som om han løser en magtkonflikt, siger oppositionen, der beskylder regeringen for at være gået for langt og nu være i færd med at trække i land.

»Man kan ikke foregive bare at normalisere nationen efter at have gennemført et kup, siger Julio Borges, der er en af landets fremtrædende oppositionspolitikere,« ifølge Reuters.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.