Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Venezuela trækker sig fra regionalt samarbejde i vrede

Venezuela trækker sig fra Organisationen af Amerikanske Stater, fordi den har planlagt krisemøde om landet.

Hidtil i april har 28 mennesker mistet livet under protester i Venezuela, mens næsten 500 er kommet til skade, og 1300 er blevet tilbageholdt. Scanpix/Federico Parra
Hidtil i april har 28 mennesker mistet livet under protester i Venezuela, mens næsten 500 er kommet til skade, og 1300 er blevet tilbageholdt. Scanpix/Federico Parra

Venezuela vil forlade Organisationen af Amerikanske Stater (OAS). Det sker i vrede, fordi organisationen har besluttet at holde topmøde om den politiske krise i Venezuela.

Det fortæller den venezuelanske udenrigsminister, Delcy Rodriguez, i en tv-transmitteret tale onsdag.

- I morgen (torsdag, red.) vil vi præsentere et klagebrev for OAS, og vi vil indlede en proces, der vil vare 24 måneder, mod at trække Venezuela ud af den Washington-baserede diplomatiske gruppe, siger hun.

Onsdag mødtes OAS og vedtog et forslag om, at medlemslandenes udenrigsministre skal holde krisemøde om Venezuela.

Bag forslaget står et flertal på 19 ud af OAS' 35 medlemslande, herunder Brasilien, Mexico og USA, men ikke Venezuela.

Venezuelas regering har reageret stærkt på, at OAS blander sig i krisen i landet, uden at den bliver spurgt til råds.

Regeringen i Venezuela er blevet mødt med kraftig international kritik og fordømmelse - også fra OAS-landene - efter at en højesteretsafgørelse fratog parlamentet i landet al magt.

Til trods for at højesteret omgjorde beslutningen, så har landet været stærkt præget af demonstrationer i hele april.

Hidtil i april har 28 mennesker mistet livet under protester, mens næsten 500 er kommet til skade, og 1300 er blevet tilbageholdt.

OAS og andre internationale myndigheder er stærkt bekymrede for demokratiets tilstand i Venezuela, hvor præsident Nicolas Maduro modsætter sig oppositionstrykket for at fjerne ham fra posten.

OAS' generalsekretær, Luis Almagro, har tidligere kaldt Maduro, en valgt socialist, for en "diktator", fordi han ifølge generalsekretæren undertrykker oppositionen.

Omvendt kalder udenrigsminister Delcy Rodriguez OAS for en "interventionistisk koalition" ledet af Washington.

Venezuela har oplevet et økonomisk sammenbrud efter fald i oliepriserne. Venezuela er ekstremt afhængigt af sin olieproduktion, som står for 95 procent af landets samlede eksport.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.