Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Venezuela står foran skæbnedato

Torsdag skal Venezuelas præsident, Hugo Chavez, genindsættes efter sidste års valgsejr. Intet tyder dog på, at han rejser sig fra sin sygeseng i Cuba.

Ifølge internationale nyhedsmedier er det helt usandsynligt, at kræftsyge Hugo Chavez skulle kunne rejse sig fra sin hospitalsseng i Cubas hovedstad Havana og deltage i ceremonien. Her et billede af Chavez sammen med Cubas Fidel Castro.
Ifølge internationale nyhedsmedier er det helt usandsynligt, at kræftsyge Hugo Chavez skulle kunne rejse sig fra sin hospitalsseng i Cubas hovedstad Havana og deltage i ceremonien. Her et billede af Chavez sammen med Cubas Fidel Castro.

Stemningen i Venezuela er spændt forud for den planlagte indsættelsesceremoni af den kræftsyge og omstridte præsident, Hugo Chavez, på torsdag.

Ifølge internationale nyhedsmedier er det helt usandsynligt, at Hugo Chavez skulle kunne rejse sig fra sin hospitalsseng i Cubas hovedstad Havana og deltage i ceremonien. Dermed skal den nyvalgte formand for Venezuelas parlament, Diosdado Cabello, sværges ind som ny præsident, lyder kravet ifølge Reuters fra oppositionen.

Hugo Chavez’ socialistiske regeringskoalition afviser imidlertid enhver spekulation om, at præsidenten er på vej til at opgive sin post. Lederen af det regerende socialistparti, parlamentsformand Diosdado Cabello, siger ifølge Reuters, at »der er intet belæg for oppositionens håb om, at Chavez vil forlade embedet den 10. januar«. Han har desuden tilkendegivet, at »vi vil slå ned på ethvert forsøg på at destabilisere regeringen«.

Hugo Chavez’ støtter har indkaldt til massedemonstrationer torsdag som opbakning til præsidenten, og samtidig har flere latinamerikanske præsidentkolleger meldt deres deltagelse i indsættelsesceremonien, der følger valget i oktober, hvor Chavez fik seks år mere på posten.

I regeringen siges det, at den 10. januar blot er en formalitet og at Chavez kan indtræde i sit embede, når hans helbred tillader.

Hugo Chavez har gennemgået et par vanskelige kræftoperationer på Cuba. Siden er der stødt komplikationer til i form af blødninger og luftvejsinfektioner. Præsidenten har ikke ladet høre fra sig i mere end en måned, hvilket har ført til spekulationer om, at han er for syg til at regere landet.

Oppositionen har også indkaldt til demonstrationer på torsdag, og dens leder, Henrique Capriles, der tabte til Chavez, siger, at regeringen er lammet.

- Vi har ikke en regering, der regerer, siger han.

Venezuelas nuværende vicepræsident, Nicolas Maduro, har offentligt ført sig frem i samme oppustede stil som Hugo Chavez - med bragende taler og besøg på blandt andet statslige fabrikker.

Ifølge forfatningen skal vicepræsidenten udskrive valg inden en måned efter 10. januar, hvis Chavez træder tilbage eller dør. BBC skriver, at hvis Chavez ikke kan foretage edsaflæggelsen, skal parlamentsformanden Diosdado Cabello fungere som midlertidig præsident og styre landet sammen med vicepræsidenten, indtil der inden for en måned har været holdt et præsidentvalg.

I mellemtiden har den katolske kirke ifølge BBC blandet sig i det politiske magtspil og kaldt det en både umoralsk og uacceptabel overtrædelse af forfatningen at lade Chavez forblive ved magten, hvis han ikke møder op til indsættelsen.

- Det er ikke vores opgave at gribe ind offentligt, men her er landets ve og vel og forsvaret af etik på spil. At ændre forfatningen for at nå et politisk mål er moralsk forkasteligt, lyder det fra lederen af de venezuelanske biskopper, Diego Padron.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.