Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vatikanet udtrykker respekt for pavens beslutning

Pavens beslutning om at abdicere er truffet uden pres udefra og bliver mødt med »maksimal respekt« fra Vatikanet.

VATIKANET: Pave Benedikt 16. smed mandag en bombe i den katolske verden med sin melding om, at han vil træde tilbage ved udgangen af februar.

Grunden er, at den 85-årige pave ikke længere føler sig fit-for-fight hverken fysisk eller psykisk til at bestride den magtfulde post.

»I de seneste måneder har han registreret en nedgang i vigør, både af krop og ånd,« siger fader Federico Lombardi, der er talsmand for Vatikanstaten, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

»Det er hans personlige beslutning truffet med fuld frihed, og det fortjener maksimal respekt,« fortsætter Federico Lombardi.

Den tyskfødte pave Benedikt 16., hvis borgerlige navn er Joseph Ratzinger, er nummer 265 i paverækken. Han blev valgt 19. april 2005. Beslutningen om at abdicere har affødt en reaktion fra højeste sted i pavens hjemland.

»Når paven selv, efter grundige overvejelser, har konkluderet, at han ikke længere har kræfter til at udføre sine opgaver, så har det min største respekt. Han har truffet en vanskelig beslutning,« siger Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, ifølge Reuters.

Det er første gang siden år 1415, at en pave trækker sig. Det var pave Gregor XII, der havde været i embedet siden 1406. Joseph Ratzinger efterfulgte pave Johannes Paul II, der døde i april 2005. Johannes Paul II sad som pave fra oktober 1978.

Vatikanet forventer at have en afløser for pave Benedikt 16. klar inden påske.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.