Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Varmen slog alle rekorder i marts

Menneskeskabte klimaforandringer og vejrfænomenet El Niño gjorde marts langt varmere end gennemsnittet.

Tokyo: Den globale gennemsnitstemperatur slog igen i marts rekord, og dermed fortsætter den tendens, der også gjorde 2015 til det varmeste år, der nogensinde er blevet målt på kloden.

Det skriver The Guardian.

Ikke nok med at marts var rekordvarm. Den var det også med en større margin end nogensinde set for en enkelt måned.

Den britiske avis henviser til tal fra Japans Meteorologiske Agentur (JMA), som viser, at marts var 1,07 grader varmere end en gennemsnitlig marts måned i det 20. århundrede.

JMA's målinger går tilbage til 1891 og viser, at hver eneste af de seneste 11 måneder har slået historiske varmerekorder.

Tal fra amerikanske Nasa bekræfter ifølge The Guardian, at sidste måned var den varmeste marts nogensinde. Men Nasas data peger på, at rekorden fra februar blev sat med en større margin end i marts.

Ifølge JMA, som altså målte marts til at være 1,07 grader varmere end gennemsnittet for 1900-tallet, var februar 1,04 grader varmere end gennemsnitligt.

Nasa, der sammenligner med målinger fra 1951 til 1980, siger, at februar var 1,71 grader varmere, mens marts "blot" var 1,65 grader varmere end gennemsnittet for den periode.

Verdens Meteorologiske Organisation (WMO), der er FN's klima- og vejragentur, siger ifølge The Guardian, at marts har "smadret" tidligere rekorder.

De globale temperaturrekorder skyldes ifølge FN primært menneskeskabte klimaforandringer og vejrfænomenet El Niño, som er en periode med ualmindelig opvarmning af vandet langs den sydamerikanske vestkyst.

Tidligere i denne uge kom det blandt andet frem, at dele af indlandsisen i Grønland er smeltet rekordtidligt i år. I april er 12 procent af indlandsisen allerede smeltet, selv om det egentlig først burde ske i løbet af sommeren.

Ifølge DMI er det ikke sket siden 2010, at over ti procent af indlandsisen har oplevet afsmeltning så tidligt. Dengang skete det i maj - en måned senere end nu.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.